Gå direkt till textinnehållet

”Om det uppstår en total volymbrist så kommer det att drabba fler”

Pappersstrejken i Finland leder till kraftigt ökade priser för tryckta tidningar. LO Mediehus är en av de drabbade, med prisökningar på upp till 20 procent för tidningen Arbetet. ”Dels handlar det om bristen på pappersmassa men också att bruken höjt priserna för tryckerierna på grund av de höga elpriserna”, säger vd Robert Jonsson.

Journalisten berättade tidigare om pappersstrejken hos finska UPM, som levererar ungefär hälften av det papper som svenska tidskrifter använder.

Det här kan leda till nedläggning i förtid av vissa titlar, menar Sveriges Tidskrifters vd Kerstin Neld.

En tidskriftstsaktör som märker av papperskrisen är LO Mediehus, med flera fackpresstitlar som Kommunalarbetaren, Handelsnytt och Arbetet. Arbetet använder papper som kommer från UPM.

Annons Annons

Robert Jonsson, vd för LO Mediehus, berättar att tryckeriet har lyckats få tag i ett annat papper som kan ersätta UPM-papperet än så länge.

Men de märker av prisökningen som bristen på papper har orsakat.

– Vi har haft prisökningar på upp till 20 procent, det är lite olika papperstyper som ökar olika mycket. Dels handlar det om bristen på pappersmassa men också att bruken höjt priserna för tryckerierna på grund av de höga elpriserna. Det här skapar en hel kedja av prisökningar som drabbas oss, säger Robert Jonsson.

För LO Mediehus och Arbetet har det bland annat handlat om att kompensera ökningarna med att välja en annan typ av papper och gramvikt, men det går bara till viss del att kompensera på det sättet.

Nu verkar det som att strejken ska pågå till 12 mars. Hur länge klarar ni er?

– Egentligen ska tryckeriet svara på det. Hitills har de lyckats få tag i papper på annat håll, men jag vet inte hur länge de kan det. Även fast det bara är Arbetet av våra tidningar som trycks på finskt papper så inser man att det snart kommer märkas för alla. Om det uppstår en total volymbrist så kommer det att drabba fler, säger Robert Jonsson.

På grund av prisökningarna på tryck och distrubition på senare tid så har LO Mediehus redan fått dra ned på antalet utgåvor när det gäller tidningar som Kommunalarbetaren och Fastighetsfolket.

– Det kan bli fler om det här fortsätter. Ägarna kommer inte kunna kompensera de här prisökningarna, säger Robert Jonsson.

– Grejen är också att när vi drar ned på utgåvor så minskar volymen till Postnord, som då höjer priserna för att volymerna minskar. Vi har ingen kris som gör att vi idag måste lägga ned titlar, däremot kommer vi behöva fortsätta se över antalet utgåvor framåt om det här fortsätter.

Tryckeriet Stibo är en av de största aktörerna i Sverige när det gäller tryck av tidningar. Bland annat använder sig LO Mediehus av dem. 

Deras vd Søren Henriksen uppger för Journalisten att efterfrågan på papper nu är större än utbudet. 

När väl strejken i Finland är avblåst så räknar Stibo med att det tar minst tre till fyra veckor till innan de kan få nytt papper levererat till sig. Vilket kan betyda att leveranser först i mitten av april.

"Vi har relativt bra tillgång till papper fram till mars månad. Då får vi ökande utmaningar", skriver Søren Henriksen. 

Fler avsnitt
Fler videos