SR-kritik mot ny nedskärning: ”Total kulturskymning”
Sveriges Radios Förvaltning ska spara 16 miljoner per år. Det fick medarbetarna på SVT, SR och UR veta igår. Det innebär bland annat att SVT och UR inte kommer att dela researchavdelning och bibliotek med Sveriges Radio längre.
Ett tjugotal personer är varslade från SRF, men exakt hur många som kommer att behöva sägas upp är inte klart.
Bakgrunden är att SRF har fått ett förändrat uppdrag av ägarna SVT, SR och UR till följd av de besparingar som bolagen genomför.
Telefonväxeln kommer inte att vara bemannad dygnet runt utan enbart under kontorstid, enligt ett meddelande på Sveriges Radios intranät. ”Det innebär att vi på Sveriges Radio nu tar fram en egen lösning för t ex våra utrikeskorrespondenter som ibland, oavsett tid på dygnet, snabbt måste kunna få kontakt med hemmaredaktionen.”
De tre programbolagen kommer inte längre att ha en gemensam researchavdelning och bibliotek ”eftersom inte samtliga tre bolag anser att det finns ett behov av det”.
– Det är för mig helt obegripligt, säger Louise Epstein, programledare för bland annat ”I hjärnan på Louise Epstein” och ”Förmiddag” i P1. I princip alla som jobbar i programverksamheten använder sig av research och bibliotek flera gånger i veckan. De förser oss med artiklar men också med böcker som man behöver läsa för att kunna göra vettiga saker. De har nästan allting och det är extremt kvalificerade medarbetare.
På SRF arbetar cirka 60 medarbetare inom olika områden, till exempel friskvård, telefoni- och växeltjänster, samt research, bibliotek och arkiv.
Johanna Lindblad Ahl, ordförande för Journalistklubben på Sveriges Radio, skriver i ett mejl: ”Vi har medlemmar på SRF som berörs direkt och de förhandlar vi för nu. På SR börjar reaktioner komma in från medarbetare och det är många som är oroliga för att man inte längre kommer att kunna få samma hjälp med research som man har idag. Många vittnar om att det är en ovärderlig hjälp och kunskap som finns bland medarbetarna på SRF, speciellt i ett allt mer digitalt landskap med osäkra källor.”
Enligt Louise Epstein har texten på intranätet skapat en storm hos medarbetarna, ett tjugotal har redan skrivit om hur viktig researchavdelningen är.
– Det här är total kulturskymning tycker jag, säger hon.
Hon berättar att hon när det förra gången, för ett antal år sedan, var tal om att lägga ner biblioteket startade en protestaktion och att planerna då stoppades.
– Jag gjorde inte det som facklig utan som vanlig medarbetare. Jag tycker inte att jag har fått några bra svar ännu på vad det här kommer att innebära. Jag tror det kommer att bli protester, det kan vara att jag tar initiativ till det också. Jag har också erbjudit mig att som vanlig medarbetare få ge medarbetarperspektivet på det här.
Louise Epstein använder researchavdelningen och biblioteket ofta när hon behöver bakgrundsinformation till programmen ”I hjärnan på Louise Epstein” eller ”Förmiddag”.
– Vi har vårt sändningstillstånd att ta hänsyn till, att det ska vara sakligt och opartiskt. Man måste kunna dubbelkolla allting. Det är kärnvärdena i sändningstillståndet som står på spel, om man inte kan ha en researchavdelning.
Charlotta Friborg, chef för Sveriges Radios Riksdivision, säger att tanken är att försöka ha kvar en biblioteksverksamhet.
– Men vi får sätta oss och titta på det och räkna. En mer kostnadseffektiv lösning måste det bli, eftersom vi är ett bolag kvar. Vi har gjort bedömningen att vi även fortsatt har behov av biblioteksavdelningen och research. I vilken omfattning vi kan ha det ska utredas. Vi har gjort en annan bedömning än de andra bolagen som ingår i SRF, säger hon.
Charlotta Friborg säger att alla bolag är pressade ekonomiskt.
– Vi måste hitta ett kostnadseffektivt sätt att göra det på, och det tror jag kommer att vara möjligt. Men det kommer vara svårt att ha det på den nivån vi har haft det.
Kommer det att påverka programverksamheten på Sveriges Radio?
– Vi ska titta på hur användningen har varit på de olika redaktionerna, och jag tror den är rätt olika. Vissa har tät kontakt, andra lite mindre, säger Charlotta Friborg.
Kalle Sandhammar, vd på UR, skriver i ett mejl: ”Vi genomför effektiviseringsåtgärder inom vårt eget bolag och det är naturligt att också se över de gemensamma delarna av ps-verksamheten. Här har vi hittat rationaliseringsmöjligheter. Givetvis påverkar förändringarna vårt arbetssätt på UR, men till delar är det tjänster som vi har använt i begränsad omfattning. Jag ser det som nödvändiga förändringar, men tänker förstås på de medarbetare som drabbas inom SRF.”
Anna Careborg, nyhets- och sportdirektör på SVT, kommenterar beslutet i ett mejl: ”Alla tre bolagen genomför just nu sparpaket och vi är överens om att inte längre ha ett gemensamt bibliotek. Det är alltid smärtsamt att genomföra neddragningar och tyvärr drabbas våra kollegor på SRF den här gången. Nu under hösten, innan förändringarna träder i kraft i december, kommer vi att utreda hur behoven av research ser ut på SVT Nyheter. I det arbetet kommer vi även att ta med behov vi ser framåt, inte minst kopplade till den snabba AI-utvecklingen.”