Olsson Olsén: Viktigt
att prata om hoten

8 maj, 2017

FOTO: Aftonbladet 89 procent av Aftonbladets ”synliga” journalister har utsatts för hot eller hat, enligt en undersökning som tidningen går ut med. ”För mig är det mycket viktigt att prata om detta, berätta hur våra arbetsförhållanden radikalt förändrats”, menar utgivaren Sofia Olsson Olsén.

130 Aftonbladetjournalister svarade i förra veckan på en intern enkät om huruvida de utsatts för hot/hat i sin roll som journalist på tidningen.

73 procent svarade ja. Räknar man bort chefer, redigerare och andra som inte är synliga utåt blir siffran 89 procent.

24 procent av journalisterna svarade att hotet och hatet påverkat deras livsval.

Detta berättar Aftonbladet i dag i sin redaktionsblogg Inifrån. Där redogörs också detaljerat för de grova hot fem medarbetare utsatts för och som just nu är föremål för två olika rättegångar. En där Lisa Röstlund och Lisa Bjurwald är målsägande, en där de målsägande är Fredrik Virtanen, Daniel Swedin och Oisin Cantwell.

Chefredaktör och ansvarig utgivare Sofia Olsson Olsén skriver i ett mejl till Journalisten att man ofta tidigare valt att inte berätta detaljerat; att undanhålla detaljer för att skydda medarbetare och inte trigga efterföljare.

– Nu är uppgifterna i bägge fallen ute då det varit tingsförhandlingar. För mig är det mycket viktigt att prata om detta, att verkligen berätta om hur våra arbetsförhållanden radikalt förändrats och vad vi har att hantera både professionellt och personligen. Hot, hat och trakasserier mot journalister är i grunden ett hot mot en av vår demokratis grundpelare. 

Taggar: hot, hat, Aftonbladet

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Theo Stenman tis, 2017-05-09 07:44
Man kanske skall skilja på hot och hat. Hot är olagligt. Hat är otrevligt.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies