Gå direkt till textinnehållet

Ölandsbladet prickas av PON

Ölandsbladet klandras för att i en rubrik felaktigt ha pekat ut en politiker och företagare som skurkaktig.

Den 24 maj 2007 publicerade Ölandsbladet en artikel med rubriken X:s (namnet på ett turistbolag) nye ordförande A (namn och partibeteckning angavs) och underrubriken Lysande entreprenör – eller skurk?

I ingressen stod att A gjort konkurs med ett bolag. I artikeln påstods att ”illasinnade rykten” hävdade att A gjort lite väl snabb karriär och att fingrarna inte var rena efter den senaste syltburken.

Två dagar senare publicerade Ölandsbladet ett genmäle från A. Han förnekade bestämt att han gjort sig skyldig till några oegentligheter.

Anmälde publiceringen till Allmänhetens pressombudsman, PO. Han ansåg att det inte kunde vara tillåtet att utpeka någon som ”skurk” i en rubrik även om det skedde med ett frågetecken efter.

PO konstaterar att A som kommunpolitiker och ordförande i turistbolaget var en offentlig person. Men genom att publicera åtta år gamla rykten under en rubrik där det stod ”skurk” har han vållats publicitetsskada. Trots att han snabbt fick in ett genmäle kan Ölandsbladet inte undgå klander.

Pressens opinionsnämnd delar POs mening och anser att Ölandsbladet åsidosatt god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos