Gå direkt till textinnehållet

Oklart vem som stod bakom attack mot Expressen

I helgen hackades Expressens matsajt ”Mitt kök”. Besökare till sidan möttes av terrororganisationen Islamiska statens svarta fana. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson vill inte spekulera i vem stod bakom attacken.

– Jag vill inte gärna redovisa i detalj vad vi vet, det finns orsak till viss diskretion när det gäller IT-säkerhetsfrågor. Men generellt är det väl så att hela samhället är utsatt för allt fler IT-hot, och stora företag i allmänhet och medier i synnerhet är kanske särskilt utsatta, säger han.

Det var i söndags som användare som försökte komma in på Expressen matsajt ”Mitt kök” möttes av terrorgruppen IS logga och texten ”Det finns ingen Gud utom Gud. Muhammed är Guds sändebud”, följt av ” Hacked by Islamic State (ISIS) / We are Everywhere” .

Vid nio-tiden på söndagsmorgonen hade Expressen plockat bort IS-symbolen. Men Thomas Mattsson vill inte gå in på detaljer om vilka åtgärder som vidtogs.

– Vi har rutiner för att åtgärda fel och säkra utgivningen och så skedde nu också. Expressens nyhetsförmedling och opinionsbildning påverkades inte.

Enligt Thomas Mattsson så ska inte heller någon känslig information ha läckt vid attacken.

Vad gör ni för att förbättra säkerheten nu?
– Vi vidtar hela tiden åtgärder för IT-säkerhet, men jag vill av förklarliga skäl inte precisera mig här, säger Thomas Mattsson.

Attacken mot Expressen matsajt var inte riktad, samma helg utsattes även sajter i bland annat Västerås, Kalmar och Enskede.

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos