Oenig nämnd fäller Sportnytt för inslag om Saudigolfare

17 mars, 2023

GRN-fällning SVT Sportnytt berättade inte att de golfstjärnor som gav stöd till en känd svensk golfspelares beslut att delta i en saudisk golftour också deltog i samma tour.

I höstas bröt Svenska Golfförbundet sitt samarbete med en känd svensk golfspelare efter att han valt att delta i den Saudifinansierade LIV-touren. Förbundet ansåg inte längre att han var en förebild för svensk juniorgolf och paragolf.

Den 24 oktober sände Sportnytt i SVT ett inslag där tre utländska golfstjärnor gav den svenske golfspelaren stöd och samtidigt kritiserade Svenska Golfförbundets beslut att bryta med spelaren.

Vad Sportnytt inte berättade var att de tre utländska golfstjärnorna också deltog i LIV-touren, vilket fick en person att anmäla inslaget till Granskningsnämnden för radio och tv, som nu beslutat att fälla inslaget för att det strider mot kravet på saklighet.

”Granskningsnämnden håller med anmälaren om att uppgiften om att dessa golfspelare själva spelar på LIV-touren var av betydelse för framställningen. Att denna uppgift utelämnades innebär enligt nämndens mening att inslaget blev missvisande och det strider därför mot kravet på saklighet”, skriver nämnden i sitt beslut.

Två av ledamöterna i Granskningsnämnden var skiljaktiga och ville att inslaget skulle frias.

GRN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies