Gå direkt till textinnehållet

Ödesval för röstning via webb

I går, den 25 februari, startade valet av ombud till Journalistförbundets kongress i maj. Förra gången röstade endast sex procent av medlemmarna. Blir det ett lika dåligt resultat i år måste förbundet tänka över hur valet ska gå till i framtiden.

Inför kongressen 2005 införde Journalistförbundet ett nytt system för val av ombud. Anledningen var det låga valdeltagandet vid tidigare ombudsval, som legat runt 25–30 procent.

I stället för att som tidigare skicka in sin röst via brev infördes röstning på Journalistförbundets hemsida. Med en personlig kod kunde medlemmarna gå in på sidan och klic­ka på den ­eller de kandidater man
föredrog. Men endast sex procent av förbundets medlemmar röstade.

– Jag hoppas innerligen att det blir ett bättre valresultat denna gång. Jag tycker att det är ett så demokratiskt och sympatiskt sätt för medlemmarna att kunna påverka. Jag uppskattar denna form av direktdemokrati, säger Journalistförbundets ordförande ­Agneta Lindblom Hulthén.

Efter det låga valdeltagandet 2005 tillsattes en utredning som kom fram till att det var krångel med tekniken, bristfällig information och för få alternativa kandidater att rösta på som var orsak till det dåliga röstresultatet. Förbundets webbportal lanserades i januari samma år som kongressen och var fortfarande okänd när det var dags att rösta.

Utredningen slog också fast att informationen i distrikten, om valet och kandidaterna, hade varit dålig. I rapporten framgick att klubbarna och distrikten måste vara mer aktiva att ta fram kandidater och uppmana till att rösta. Att det fanns så få kandidater att välja mellan gjorde att många fann det meningslöst att rösta. På exempelvis Gotland fanns det endast en kandidat att rösta på. Fyra personer röstade, vilket innebar att röstdeltagandet var fem procent.

– Blir det återigen ett dåligt val­resultat tycker väl medlemmarna att direktdemokrati inte är ett bra system för att utse ombud. Då får vi hitta på något annat, säger Agneta Lindblom Hulthén.

Hon vill inte spekulera i hur stort valdeltagandet blir eller vad som kan räknas som en rimlig nivå.
– Jag tippar bara på stryktips och har inte vunnit en rejäl slant sedan 1986.

Att gå tillbaka till poströstning är uteslutet. Det är för tungt att administrera.
– Då kanske det är bättre med representativ demokrati, att låta klubbarna utse kongressombud, säger Agneta Lindblom Hulthén.

För att öka intresset för ombudsvalet skulle hon vilja se något liknande en personvalskampanj där de nominerade mer aktivt berättar vilka frågor de vill driva och varför medlemmarna ska välja just dem. Hon inser att det är svårt för de nominerade i geografiskt stora distrikt i norra delen av landet att åka runt och berätta om sig själva. Men på webben kan kandidaterna presentera sig och berätta om vilka frågor de tänker driva på kongressen.

Inför det ombudsvalet har förbundet annonserat i Journalisten, skickat ut enkätfrågor till samtliga medlemmar de har mejladress till och träffat de valansvariga i distrikten. Där har man diskuterat hur klubbarna och distrikten bättre ska kunna föra ut att det är ombudsval på gång och att det är viktigt att medlemmarna röstar.

Förbundet har också diskuterat med de valansvariga i distrikten att ordna en särskild valdag i klubbarna, bjuda in kandidaterna till möten där de får presentera sig eller ordna debatter i angelägna mediefrågor i samband med valet och samtidigt uppmana till att rösta.

Men Journalistförbundet lägger sig inte i hur distrikten informerar om ­valet eller hur de nominerade presenterar sig. Förbundet ser bara till så att valet genomförs på ett riktigt sätt.
– Men vi är ju journalister. Vi tar reda på saker. Om vi inte känner till något om en kandidat är det bara att ringa och fråga vad det är för frågor de tänker driva. Demokrati kräver aktiva handlingar, säger Agneta Lindblom Hulthén.

I analysen efter förra ombudsvalet fastslogs att det låga valdeltagandet var en av många signaler på att engagemanget i förbundet har försvagats. Det har blivit svårare att få medlemmar att engagera sig fackligt. I år är 200 medlemmar nominerade. Inför kongressen 2005 var 176 nominerade. Det är en liten förbättring.

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.