Gå direkt till textinnehållet

ÖB JO-anmäld

Anklagelserna mot överbefälhavare Håkan Syréns hantering av ett anonymt brev med grova angrepp på tidningen Värnpliktsnytt växer. I fredags JO–anmälde den tidigare chefredaktören Jenny Harlin ÖB. Men det är inte säkert att ÖB gjort fel, menar Nils Funcke, chefredaktör och ansvarig utgivare på tidningen Riksdag och Departement

Anklagelserna mot överbefälhavare Håkan Syréns hantering av ett anonymt brev med grova angrepp på tidningen Värnpliktsnytt växer. I fredags JO–anmälde den tidigare chefredaktören Jenny Harlin ÖB. Men det är inte säkert att ÖB gjort fel, menar Nils Funcke, chefredaktör och ansvarig utgivare på tidningen Riksdag och Departement.

– Att överbefälhavaren vidarebefordrat brevet till personer inom myndigheten som ska ha informationen är inget anmärkningsvärt. Har han däremot skickat det till en vidare krets har han gjort någonting direkt olämpligt och antagligen begått tjänstefel, säger Nils Funcke.

Allt började med ett brev till Håkan Syrén den 20 september. På tre A4–sidor beskriver de anonyma brevskrivarna sitt missnöje med tidningen, dess nuvarande och före detta chefredaktör. Att de ska ha ”vampat” sig fram genom att exempelvis knäppa upp blusen och använda kort kjol. Vidare anklagas chefredaktörerna för ekonomisk brottslighet i form av en shoppingresa till London och en resa till Egypten.

Brevet kopieras och sprids av ÖB. Och det är här

meningarna går isär – vilka har Håkan Syrén gett brevet till? Har brevets spridits till fler än de som berörs av innehållet? Och är det bara Håkan Syrén som ligger bakom spridningen?

Ulrika Häggroth, nuvarande chefredaktör på Värnpliktsnytt, och tidningens tidigare chefredaktör Jenny Harlin är säkra: icke berörda personer på Försvarsmakten har läst brevet och ÖB är en av dem som spridit brevet. Ulrika Häggroth polisanmälde förra tisdagen Håkan Syrén för förtal. Och i fredags JO-anmälde Jenny Harlin såväl Håkan Syrén som generaldirektör Marie Hafström och personaldirektör Lars Norrström för att ha spridit brevet. Hon JO–anmälde även myndigheten för att ha lämnat ut brevet till allmänheten utan att göra någon sekretessbedömning.

Och här kan Försvarsmakten ha gjort fel.

– Bara för att en handling är allmän är den inte offentlig. Personangreppen borde ha sekretessbelagts när brevet lämnades ut till andra än de berörda inom myndigheten, säger Nils Funcke.

Dessutom är det fortfarande oklart hur många inom Försvarsmakten som tagit del av brevet. Vad som är klart är att chefen för internrevisionen, generaldirektören och personaldirektören har läst brevet. Och det långt innan Ulrika Häggroth och Jenny Harlin kontaktades. De fick reda på brevet genom anonyma telefonsamtal först åtta dagar efter att brevet nått ÖB. Ytterligare sju dagar tog det innan Ulrika Häggroth kontaktades av Försvarsmakten.

– Jag beklagar att det tog så lång tid innan vi kontaktade Ulrika Häggroth, säger personaldirektör Lars Norrström.

Han ska nu granska förhållandena på tidningen och besluta om fallet ska läggas ner eller gå vidare till interrevisionen. Och hos polisen i Stockholm ligger förtalsärendena och väntar på att skickas till Åklagarmyndigheten i Stockholm. Men Birgitta Tholander Werne som är vice chefsåklagare på City åklagarkammare tror att det blir svårt att väcka åtal, dels för att brevskrivarna är anonyma, dels för att särskilda åtalsprövningsregler gäller vid förtal.

– Huvudregeln är att vara väldigt restriktiv. Det kan bli aktuellt om informationen i stor utsträckning spridits offentligt, säger Birgitta Tholander Werne.

På måndag kommer JO att utse en handläggare och beslutar de att gå vidare har Försvarsmakten tre till fyra veckor på sig att inkomma med en redogörelse.

lb@journalisten.se

Fotnot:Journalisten har sökt ÖB som inte varit tillgänglig för intervju utan hänvisat till personaldirektör Lars Norrström.

Fler avsnitt