Gå direkt till textinnehållet

Nytt bolag tar över utgivningen av Omvärlden

Den redaktion som på uppdrag av Sida gjort Omvärlden förlorade i en upphandling. Omvärlden får en ny redaktion som kommer från kommunikationsföretaget Intellecta Corporate.

Omvärlden har de senaste fem åren producerat av kommunikationsföretaget Global Reporting tillsammans med Dagens Arena Medier. De hoppades få ett förlängt kontrakt eftersom de under åren byggt upp ett kontaktnät och samarbetspartners som gjort att de får många tips om bistånd och utvecklingsfrågor, som är Omvärldens bevakningsområde.

Enligt Anki Wood, avgående chefredaktör på Omvärlden fanns det inte i upphandlingen någon specifikation vilken kompetens redaktionen skulle ha. Intellecta Corporate kontrakt med Sida är på ett år, sedan blir det ny upphandling.

– Ständiga upphandlingar är inget bra sätt att bedriva en tidning på om den ska vara självständig, säger Anki Wood.

Omvärldens sida på Facebook tackar medarbetarna för den tid de jobbat på tidningen.

Som Journalisten tidigare skrivit om har det förekommit en diskussion om att det i Sidas nya ägarpolicy för Omvärlden inte längre tydligt står att tidningen ska ha en granskande uppgift.

– Det som oroar oss är att Sida tydligt har tonat ner att tidningen ska vara granskande, säger Anki Wood.

Joachim Beijmo, Sidas kommunikationschef, sade tidigare till Journalisten att granskningen inte var tidningens huvuduppgift utan att ” öka kunskapen” om utvecklingsarbete.

I november beslutade Sida att tidningen inte längre skulle komma ut i pappersform från och med årsskiftet och istället vara digital, gratis och annonsfri. Orsaken var för höga kostnader för tidningen.

Fler videos
Fler avsnitt