Gå direkt till textinnehållet

Nyhetsbyrån Siren växer snabbt

Nyhetsbyrån Siren har slutit avtal med både Ekot och alla lokala radiokanaler. Det innebär att stor majoritet av landets redaktion nu använder den snabbväxande myndighetsbevakaren.

Nyhetsbyrån Siren startade den 1 januari 2001 av fyra journalister som en specialiserad nyhetsbyrå för myndighetsbevakning. Idén var att dammsuga myndigheter och faxa ut handlingar med en kort ingress till mediekunder runt om i landet.

–  Det var ju rätt tomt på myndigheterna när vi kom dit, säger Matti Larsson, vd och chefredaktör på Siren. Och det var ju det tomrummet som var vår affärsidé, att ingen bevakade domstolar och myndigheter ordentligt.

Verksamheten växte. 2005 anställdes Sirens första reportrar och företaget investerade i ett digitalt distributionssystem. Faxutskicken upphörde och istället fick kunderna inskannade handlingar. Sirenreportrarna började använda mobil utrustning och kunde skanna handlingar, skriva och skicka nyheter direkt från myndigheterna.

Idag arbetar nio personer fast med att elektroniskt bevaka och samla in handlingar från hela landet. När myndigheter i samband med årsskiften massproducerar beslut, kopplas ett antal frilansar in att läsa dokument och skriva de inledande nyhetsingresserna.

233 kunder ger en omsättning på 7 miljoner och vinsten är cirka 10 procent.

Från början såg många det som en konkurrensfördel att vara uppdaterad med hjälp av Sirén, idag är det närmast omöjligt att vara utan eftersom alla andra har den. Och det har gett Trelleborgs Allehanda möjligheten att ha lika bra myndighetsbevakning som DN.

– Av stora redaktioner är det nog bara Svenska Dagbladet som inte prenumererar.

98 procent av kunderna är medieföretag, men även några organisationer använder tjänsten. Siren har närmast monopol på myndighetsbevakning. Det går att få material både efter ämne och geografi.

– Jo, men det var ju nästan ingen som gjorde det tidigare. Såvitt jag vet har vi inte slagit ut någon frilans från marknaden, säger Matti Larsson.

TT hade ju tidigare en omfattande myndighetsbevakning. De är inte kunder hos er?

– Nja, jag diskuterar inte eventuella förhandlingar med möjliga kunder.

Sirens stora satsning just nu är ett försök att under två månader totaltäcka domstolar i Göteborg och Stockholm för att bygga upp en kunskapsbank och se om det ge nya/större kunder.

 

Fler avsnitt
Fler videos