Nyheter Idag klandras av PON

21 oktober, 2016

MEN-beslut Nyheter Idag klandras för en publicering om ett påstått "kärleksmingel" mellan journalisten Alexandra Pascalidou och den kända högerextremisten Daniel Friberg. Artikeln innebär en oförsvarlig publicitetsskada säger PO.

Den 1 februari publicerade nyheteridag.se en artikel plus en rad bilder med rubriken ”BILDEXTRA: Se hela kärleksminglet mellan Daniel Friberg och Alexandra Pascalidou”. Artikeln beskrev ett möte i Stockholms uteliv och de huvudsakliga uppgifterna i artikeln kom från Daniel Friberg.

”Uppgifterna går isär om vad som hände i helgen när den mycket välkände ultranationalisten Daniel Friberg umgicks med journalisten Alexandra Pascalidou på en lyxkrog i centrala Stockholm”, skrev Nyheter Idag enligt anmälan.

Alexandra Pascalidou anmälde artikeln till Allmänhetens Pressombudsman, PO. Enligt henne har incidenten blivit förvrängd. I anmälan hänvisade hon till den berättelse hon lämnat i sin blogg om händelsen. Där bedyrar Pascalidou att hon inte kände till vem Friberg var och hon berättar att han ska ha skålat "för Adolf Hitler och tredje riket", efter att Friberg publicerat den omtalade bilden.

Tidningen svarade genom sin ansvariga utgivare att artikeln i huvudsak var en intervju med Daniel Friberg, och det var han som stod för beskrivningen av vad som hände, vilket tidningen var tydliga med i artikeln. Tidningen informerade även i artikeln om att Alexandra Pascalidou inte delade den bilden och länkade i artikeln till en artikel hos Expressen, där hon uttalar sig om hur hon uppfattade situationen.

Tidningen hade, utan framgång, sökt Alexandra Pascalidou för en kommentar.

”Rubriken var kanske inte den bästa och framstod något skandalös”, menade också nyheteridag.se i sitt svar. Men Alexandra Pascalidou är en offentlig person och när flera bilder av henne tillsammans med Daniel Friberg fanns tillgängliga för publicering menade tidningen att det hade stort allmänintresse, inte minst med bakgrund av att Alexandra Pascalidou redan innan publiceringen bloggat och talat ut i Expressen om saken.

POs bedömning är dock inte densamma. PO menar att det är anmärkningsvärt att tidningen valt den rubriken. Alexandra Pascalidou har, i Expressen och i sin blogg, betonat att det inte varit fråga om något behagligt möte. Tidningen har därför varit fullt införstådd i Alexandra Pascalidous uppfattning angående mötet och bilderna. Vidare har tidningen förstått att uppgiften om att Alexandra Pascalidou umgåtts kärleksfullt med en känd nationalist skulle upplevas som nedsättande för henne.

”Att tidningen trots detta väljer en rubrik som oreserverat konstaterar att ett kärleksmingel förekommit är inte ansvarsfullt. Rubriken har således inneburit att tidningen förorsakat Alexandra Pascalidou en oförsvarlig publicitetsskada”, skriver PO, vars uppfattning PON delar.

Taggar: Nyheter idag
MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies