Gå direkt till textinnehållet

”Nyfikenheten har inte minskat”

I en serie i tio delar intervjuar medie­profilen Janne Andersson kolleger från sitt långa yrkesliv inom medierna. Den här gången Bengt Magnusson, programledare på Nyheterna i TV4.

Hur gör du nuförtiden för att behålla geisten och intresset?
– Jag har jobbat med nyheter i nästan 50 år nu och det vore väl märkligt om jag plötsligt skulle tappa intresset för det som händer runt omkring mig/oss. Världen bjuder fortfarande på överraskningar och nyfikenheten har inte minskat, inte heller lusten att berätta om och förmedla nyheter. Trevliga arbetskamrater gör ett redan kul jobb ännu roligare.

Vi var med om att starta  ABC i SVT, Nyheterna och Nyhetsmorgon i TV4. Det var en  härlig tid, hur ser du på de åren numera?
– Jag håller med dig, det var härligt. Jag har under mitt yrkesverksamma liv hela tiden blivit tillfrågad om att vara med när nya program och  tv-kanaler startat, alltså blivit rekryterad, och det är en speciell känsla att vara med och bygga upp något nytt, att få vara med och sätta sin prägel på produkten. ”Nybyggarandan” är också speciell – lite vi mot dem, ibland David mot Goliat, och det är kul.

Är det jobbigt att hela tiden bli igenkänd och vill tittare du möter på stan diskutera eller rent av skälla på dej?
– Har aldrig haft problem med att bli igenkänd, bara fördelar – ibland vill tittare diskutera, väldigt sällan skälla. Skället kommer oftast i anonym form på sociala medier och jag kan inte påstå att jag har varit särskilt drabbad av det heller.

Annons Annons

Många programledare drabbas av programledarsjukan och verkar lite högfärdiga. Vad gör du för att inte drabbas?
– Inser att jag inte är oumbärlig och omger mig med personer som raskt skulle ta ner mig på jorden om jag skulle försöka flyta ovanpå. Jag tror att det i grund och botten handlar om vem och hur man är, högfärd har aldrig legat för mig och dessutom har jag sedan jag började som journalist insett att jag är en kugge ett i stort hjul, Jag är bra om de runt omkring mig är det och tvärtom.

Du har också jobbat med insamlingsgalor, frågesport och underhållning, varför la du av med det?
– Programmen las ner eller gjordes om så att de inte fungerade i kombination med programledarjobbet på Nyheterna, men insamlingsgalorna har jag inte helt släppt. Ledde, tillsammans med Soraya Lavasani, insamlingsgalan ”Tillsammans mot cancer” i januari i TV4.

Din  pappa Åke  var också journalist och nyhetsankare, hur mycket påverkade han ditt yrkesval?
– Mycket, vi diskuterade en hel del runt köksbordet, inte bara samhälle och politik utan också journalistik och han var bra på på att entusiasmerande berätta om sitt jobb.

Vilken  är den största utmaningen för journalisterna och medierna framöver tycker du?
– Tja jag undrar om det inte är att försöka återuppbygga respekten för journalister och journalistik, få tittare, lyssnare och läsare att uppskatta det vi gör, få dem att inse att vi försöker göra ett så bra jobb som möjligt, att bygga förtroende genom att vara lyhörda och tillgängliga.
                                                                                Janne Andersson

BENGT MAGNUSSON
Ålder: 68 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Hustru, dotter, måg och barnbarn.
Hobby: Familjen, landet, god mat och dryck.
Förebild: Min hustru Karin.

Fler avsnitt
Fler videos