Gå direkt till textinnehållet

Nya MIA-förhandlingar i januari

Förhandlingarna mellan Journalistförbundet och arbetsgivarorganisationen MIA, om ett avtal för journalisterna inom kommersiell radio och TV, har skjuts upp till i slutet av januari.

Den stora stötestenen är arbetstidsförkortning för dem som jobbar tunga morgonpass.
Journalistförbundet kräver att de som jobbar dessa arbetspass ska få möjlighet att vila i anslutning till passet.
– All forskning visar att man måste återhämta sig nära den prestation som varit ansträngande för kroppen. Arbetsgivaren vill ha möjlighet att lägga arbetstidsförkortningen långt från det tunga arbetspasset. Det har vi svårt att acceptera, säger Arne Körnig, Journalistförbundets vice ordförande.

MIA har också föreslagit att längden på arbetsveckan ska kunna variera. I stället för att beräkna den genomsnittliga arbetstiden under en månadsperiod vill arbetsgivaren att arbetstiden ska beräknas inom fyra månader.
– I extremfall skulle det kunna innebära att en anställd, enligt arbetsgivarens förslag, skulle jobba 70 timmar i veckan. Det är en orimlig arbetssituation, säger Arne Körnig.

Charlott Richardson, förbundsdirektör på MIA påpekar att man redan har slutit avtal om att beräkna arbetstiden på fyra månader med Sif och HTF.
– Därför har vi lagt samma förslag till Journalistförbundet. Det är det sista avtalet som återstår bland våra motparter på arbetsmarknaden, säger hon.
Nya förhandlingsdatum är satta till den 28, 29 och 30 januari. 

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos