Gå direkt till textinnehållet

Nya guldspadar nästa år

Nya guldspadeklasser och en utredning om Scoops framtid. Det var några av besluten när FGJ hade årsmöte.

Den enda längre diskussionen gällde vilka kategorier som ska gälla för guldspadarna.

Två motioner hade kommit in om guldspadeklasserna och styrelsen hade också lagt fram en proposition i frågan.

Orsaken till att så många önskade en förändring var att man sedan ihopslagningen av radioklassen och tv-klassen haft många tunga redaktioner och gräv som tävlat om ett pris. Förslaget från styrelsen var att införa två kategorier i eterklassen, en för nyheter och en för dokumentär i riksklassen. Dessutom ville styrelsen ta bort kategorin nytänkare och hedersomnämnande, samt införa en studentspade.

Annons Annons

De närvarande motionärerna bakom den ena motionen, ändrade sig under årsmötet och ställde sig bakom styrelsens förslag. De andra motionärerna ville ha en helt ny indelning, nämligen riks rörlig bild, riks ljud, riks skrivande, lokal rörlig bild, lokal ljud, lokal skrivande, samt de nuvarande kategorierna bok och tidskrift. Motionärerna ville också ha ett övergripande pris för årets bästa granskning alla kategorier, men detta drogs sedan tillbaka.

Efter en lång diskussion beslutade årsmötet att gå på styrelsens förslag, med betoning på att juryn skulle ges möjlighet att utse en särskild guldspade om den ville det. Ett förslag som också fanns i styrelsens förslag.

De nya kategorierna blir därför:

Etermedia riks, nyheter

Etermedia riks, dokumentär

Storstadstidning

Etermedia lokal

Mindre dagstidning

Magasin

Bok

Studentspaden

Årets rullgardin och Den gyllene dynamon finns kvar som vanligt och var inte uppe för diskussion. Namnet på de nya kategorierna är inte fastslaget.

Styrelsen ville att förändringen skulle börja gälla från nästa år, men årsmötet valde att införa de nya kategorierna redan i år.

Årsmötet beslutade också att utreda Scoop och fgj.se vidare. Bland de idéer som presenterade finns att lägga ner Scoops pappersutgåva och satsa på ett digitalt magasin. Styrelsen har också många idéer kring vad man vill göra med fgj.se.

Ekonomiskt gick föreningen med ett underskott 2018 på 76 000 kronor. För 2019 har man budgeterat för ett nollresultat.

Den nya styrelsen valdes utan diskussion och består nu av Fouad Youcefi, SVT, Johan Persson, Smålandsposten, Sara Recabarren, TV4, Jessica Ziegerer, HD/Sydsvenskan, Anna Tiberg, Dagens Arbete, Lena Pettersson, Sveriges Radio, Åsa Larsson, Metro, Marléne Dahlin SVT, Elin Turborn, Västerbottens-Kuriren samt suppleant Aris Velizelos, SVT.

Guldspadejuryn består av Bertholof Brännström, frilans, Rolf Stengård, Kicki Hultin, Johan Åsard, Agneta Lundgren, Berit Önell, Mats-Erik Nilsson, Ulla Sätereie, Cecilia Bodström.

Fler avsnitt
Fler videos