Gå direkt till textinnehållet
Frilans riks nyvalda styrelse. Från vänster: Beata Hansson, Abdullatif Haj Mohammad, Therese Quennerstedt, Henrik Simonsen, Björn Hellström och Catarina Arvidson.
Foto: Tor Johnsson

Ny styrelse vald för Frilans Riks

Under gårdagen valdes en ny styrelse för Frilans Riks. Organisationen ska nu ta strid för fysiska presskort. UPPDATERAD

Under gårdagen höll Frilans Riks årsmöte och då valdes följande personer till styrelsen.

Henrik Simonsen (ordförande, omval)
Beata Hansson (nyval)
Abdullatif Haj Mohammad (omval)
Therese Quennerstedt (omval)
Björn Hellström (omval)
Katarina Arvidson (omval)

Den styrelse som valdes var den som hade föreslagit av valberedningen.

Annons Annons

I ett sms till Journalisten skriver den omvalde ordföranden Henrik Simonsen att två motioner om bevarande av de fysiska presskorten klubbades igenom på mötet.

– Vi tycker det är mycket viktigt att förbundet också gör det. De fysiska presskorten är essentiella särskilt för frilansare. Vi kan inte överlåta presskorten till en app, skriver han.

Det var förra året som Journalistförbundet slutade utfärda fysisk presskort och ersatte dem med en legitimeringsfunktion via ett bank-id. Beslutet har fått kritik i flera debattartiklar i Journalisten. Men Journalistförbundet menar att kostnaden för att utfärda korten är för högt.

Årsmötet röstade också igenom en motion om att Journalistförbundet ska ”strida ännu hårdare för att få upp arvodena och förbättra villkoren för frilansare som fått contentbyråer som uppdragsgivare”, skriver Henrik Simonsen.

–I styrelsen ser vi med tillförsikt fram emot kommande verksamhetsår. Det blir spännande och fullt med engagemang. Vi har ju bland annat en kongress i början av nästa år och jag vet redan nu att frilansare förbereder ett antal viktiga och kanske omvälvande motioner.

På årsmötet utsågs också Johanna Lindqvist till Årets frilans 2024 och Charlotta Jansson Josephsson på tidningen Kvinnotryck till Årets redaktör.

Årets frilans får ett stipendium på 4 000 kronor och ett års företagsförsäkring. Johanna Lindqvist får priset med motiveringen:

”Jag vill nominera Johanna Lindqvist, Knäck Media, till Årets frilans. Delvis för att hon framgångsrikt har drivit sitt företag i nio år, men framför allt för hennes journalistiska integritet och vilja att göra skillnad genom att synliggöra ämnen och människor som annars inte får så stort utrymme i media. Det kan handla om nysvenskar, människor i glesbygd eller en hotad hbtqi-rörelse.

Johanna har under 2022 och 2023 jobbat som researcher för SVT Umeås dokumentärserie ”Hagamannen”. Johanna är också speakerrösten i serien. Arbetet har varit oerhört påfrestande för henne på grund av ämnet, men hon har drivits av en stark vilja att göra serien till en berättelse om kvinnorna som direkt eller indirekt blev drabbade. Målet har varit att folkbilda kring hur kvinnor kan reagera vid ett övergrepp och hur mäns våld mot kvinnor påverkar så många människors vardag.”

Motiveringen till Årets redaktör lyder: ”Tidskrifter från ideella organisationer kämpar ofta med en knapp ekonomi och kan sällan betala enligt frilansrekommendationen. Charlotta Jansson Josephsson som är frilansredaktör för Kvinnotryck har tagit striden för att kunna betala ut frilansarvoden enligt SJF:s frilansrekommendation. Hon förklarar det på följande sätt: ”Det var jag som bestämde (och har fått jobba en hel del med budgeten av den anledningen…). För mig är det självklart, eftersom jag är journalist själv. Jag tycker att det är viktigt att erkänna journalisters arbete, eftersom det är extremt viktigt. Men det är, ska erkännas, inte helt lätt att hålla det i en ideell organisation som inte har så mycket pengar. Det har inneburit att jag fått jobba en hel del själv och hitta andra lösningar i andra delar av tidningen. Så de grejer jag lägger ut på journalister blir kanske färre i slutändan.” Charlotta är också lätt att få kontakt med, svarar snabbt och tydlig när hon beställer artiklar”.

 

 

Kommentarer

Ett svar till ”Ny styrelse vald för Frilans Riks”

  1. Bra om Frilans Riks lyckas med det för frilansare dåliga beslutet om borttagningen av det fysiska presskortet.

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos