FOTO: Tor Johnsson

”Nu kan vi jobba långsiktigt”

13 juli, 2017

Samtal med Gräv17 genererade ett överskott på cirka 900 000 kronor. Nu vill föreningen utveckla verksamheten ytterligare med fler seminarier och konferenser utanför själva grävseminariet.

Arrangörsgruppen för Grävseminariet i Uppsala gjorde uppenbarligen ett gott jobb eftersom resultatet på 900 000 kronor ligger rejält över målet. Det här gör det nu möjligt för styrelsen att fortsätta driva och utveckla Föreningen grävande journalister (Fgj) berättar ordförande Terje Carlsson.

– Vi lever i en tid där man inte kan ta för givet att folk kommer till Gräv eller att vi hittar sponsorer som vill stötta granskande journalistik. I och med att ekonomin är stabil och trygg kan vi nu jobba långsiktigt, det kan innebära satsningar som att göra om vår webb, eller ordna fler mötesplatser och konferenser än bara gräv. Det kan även handla om att kunna ge fler stipendier. Bara i Uppsala delade vi ut 30 stipendier, framför allt till frilansar och studenter, säger Terje Carlsson.

Eftersom även Gräv 16 i Göteborg gick över en miljon kronor i överskott, så har föreningen haft lyxen att kunna fokusera på det som fått namnet ”nysatsning 17”. Vilket i praktiken betyder att Terje Carlsson kunnat jobba halvtid med att söka nya samarbeten med sponsorer och hålla fast vid de samarbeten föreningen redan har.

– Vi är direkt beroende av att grävseminariet genererar ett överskott. Det ger oss resurser, och möjligheter, men också ett ansvar att verkligen förvalta det här på bästa sätt. Det viktiga är att Fgj fortsätter vara en väl fungerande förening, det behöver den granskande journalistiken i Sverige, säger Terje Carlsson.

Fler nyheter är att Per Agerman, 43, blir ny redaktör för Fgj:s medlemstidning Scoop. Per är ekonomijournalist på frilansbasis och vann en egen guldspade för några år sedan.

– Att axla redaktörsrollen känns som en ära i en tid då mediebranschen är satt under tryck både internt och externt. Jag vill att Scoop ska fortsätta uppmuntra till mer grävande och sprida kunskap om så väl beprövade som nya metoder. Men också förklara för omvärlden att god journalistik inte kan tas för given och därför är något som vi alla måste värna om, skriver Per Agerman i en kommentar.

Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies