Gå direkt till textinnehållet

NTM betalar journalistklubbarnas fester – ”Vi är nöjda”

Det nya lokala avtalet när NTMs journalister flyttas över till samma bolag innehåller flera förbättringar för de anställda, bland annat en arbetstidsförkortning och pengar direkt till journalistklubbarna – för till exempel klubbfester.

Som Journalisten tidigare berättat kommer journalisterna i Norrköpings Tidningars Media (NTM-koncernen) vid årsskiftet att samlas i samma bolag: NTM Media. Verksamhetsövergången rör anställda på NTMs 18 prenumererade morgontidningar, bland andra Östgöta Correspondenten, Norrländska Socialdemokraten och Gotlands Allehanda. Upsala Nya Tidning omfattas inte av verksamhetsövergången eftersom UNT inte är helägt av NTM.

Nu är förhandlingen om nytt lokalt avtal klar. I överenskommelsen ingår också ett avtal om arbetsmiljöpott och ett lokalt upphovsrättsavtal. Parterna har skilts åt i enighet.

Avtalet innehåller en arbetstidsförkortning för journalister som jobbar mycket obekväm arbetstid, enligt en trappa. Den som är schemalagd på 41 eller fler OB-poäng i veckosnitt under en schemacykel får en arbetstidsförkortning på sex timmar i veckan, till 34 timmars veckoarbetstid. Så här ser trappan ut:

Annons Annons
OB-poäng  Veckoarbetstid
41+ 34 timmar
31-40,99 36 timmar
20-30,99 37 timmar
15-19,99 39 timmar

Förändringen innebär att de flesta som arbetar obekväm arbetstid får en större arbetstidsförkortning än de har haft tidigare, medan vissa får en mindre förkortning än de haft tidigare. Totalt blir det färre arbetstimmar som läggs ut på journalisterna i NTM.

Journalistklubbarna och arbetsgivaren har också kommit överens om ett nytt gemensamt lokalt upphovsrättsavtal som innebär att företaget och upphovspersonen delar 50-50 på intäkter från försäljning till extern part, och att medarbetarna får en schablonersättning om drygt 2 000 kronor var per år för material som delas mellan titlar inom koncernen eller genom etablerade samarbeten.

– Vi är nöjda med det nya avtalet. Det innebär att det blir mer arbetstidsförkortning för fler medlemmar än tidigare eftersom det nya avtalet gäller på samtliga titlar, säger Karin Hertz, förhandlare och ordförande i journalistklubben på Västerviks-Tidningen.

Dessutom kommer NTM att årligen betala 500 kronor per medlem till var och en av journalistklubbarna.

– NTM visar att man är mån om att det finns resurser till den fackliga verksamheten. Det är väldigt roligt för oss klubbar som inte haft något sådant bidrag tidigare.

Så NTM kommer att betala för era klubbfester?
– Haha, ja, precis. Eller för något annat som klubben vill göra för pengarna. Vi har många idéer och tankar.

NTMs redaktionella affärsområdeschef Nils Olauson är också nöjd med det nya avtalet.

– Förhandlingarna har rullat på i god ton och vi har kommit överens om nivåer som vi tycker fungerar väl. Det som vi ser som fördel som arbetsgivare är att vi får en förenklad hantering rent administrativt, säger Nils Olauson.

Fler avsnitt
Fler videos