Notiser#5 17-23 februari
-
Gorner kräver skadestånd
RÄTTSLIGT Journalisten Björn Gorner kräver minst 600 000 kronor i skadestånd av före detta riksdagsmannen och idrottsministern Stig Bertilsson (m).
Gorner var redaktionschef på Bertilssons tidning Dalslänningen men sparkades sen han i valrörelsen 1991 ställt kritiska frågor om presstöd till Bertilsson.
1995 dömdes Stig Bertilsson i tingsrätt och hovrätt för att han lurat presstödsnämnden på bortemot en halv miljon kronor.
Gorner har nu stämt sin forne arbetsgivare vid Vänersborgs tingsrätt. Han kräver skadestånd från Bertilsson för kränkning och utebliven arbetsinkomst. Björn Gorner hänvisar till att Stig Bertilsson 1994 polisanmälde honom för falsk tillvitelse och förtal för att Bertilsson på falska grunder pekats ut som brottslig. Åtalet avskrevs och enligt Gorner var Bertilsson enbart ute efter att misstänkliggöra honom.
Samhällsprogram polisanmält
UTLAND Tele Danmark har polisanmält DRs samhällsprogram Rapporten, sedan journalister ”stulit” samtalstider.
För att granska bolagets sårbarhet och påstått dåliga kundservice bröt sig en reporter in i en kopplingsbox, och använde linjen för dyra utlandssamtal. Den drabbade, en kollega som godkänt intrånget, gjorde därefter en anmälan till telefonbolaget.
Tele Danmark kritiserar arbetsmetoderna, och att olagligheter visas i TV-inslag.
Bildpriset höjs från mars i år
AVTAL Tidningsutgivarna och Bildleverantörernas Förening (BLF) har enats om ett nytt bildavtal för tidningar.
Avtalet gäller från 1 mars till och med 31 december 2001.
Priserna höjs den 1 mars i år och den 1 januari 2001, varje gång med i genomsnitt 2,7 procent.
Nils Lundgren inte ordförandekandidat
SVT Nils Lundgren är inte kandidat till ordförandeskapet för Journalistklubben vid SVT. Han har blivit tillfrågad om att bli ordförande, men tackat nej därför att han, som han säger, inte har råd med en fortsatt inkomstminskning på grund av fackligt arbete.
PO granskar pressetik på nätet
ETIK Pressens samarbetsnämnd har beslutat att från och med den 15 mars utvidga de pressetiska publicitetsreglerna till att i vissa delar gälla även Internetpublicering. Under en försöksperiod från den 15 mars i år till och med den sista april nästa år ska nätpubliceringar dessutom kunna granskas av PO samt Pressens opinionsnämnd. Förutsättningen är att granskningen gäller Internetpubliceringar från företag som är direkt representerade i Samarbetsnämnden. Granskningen ska också begränsas till företag som ingår i en tidningskoncern.
För en klandrad publicering utgår ingen så kallad expeditionsavgift. Företag som klandras är inte skyldiga att publicera klandret, men uppmanas ändå att göra detta.
Journalister sägs upp i Hälsingland
PRESS Hälsinglands Tidningar AB vill minska personalen med 22-23 personer på alla avtalsområden.
I företaget ingår Hudiksvalls Tidning, Hälsinge-Kuriren och Ljusdals-Posten. En journalist sägs upp på Hälsinge-Kuriren och i Hudiksvall försvinner en reporter och en halv fotograftjänst. I paketet ingår också omflyttningar av några journalisttjänster och någon tjänst som inte kommer att återbesättas.
Tidningarna gick ihop i ett bolag för att hitta samordningsvinster. Nu ska kostnaderna sänkas med 20 miljoner kronor.
– Vilka slutliga konsekvenser neddragningarna kommer att få för redaktionerna vet vi inte ännu, berättar Sven-Erik Jönsson, kassör i Hälsinglands Tidningars gemensamma journalistklubb. Inom grafikernas avtalsområde hotas några tjänster, bland annat i bildgruppen i Hudiksvall. Försvinner de kan det även påverka vårt jobb.
Guillou kan bli ny PK-ordförande
MEDIER Författaren och frilansjournalisten Jan Guillou föreslås bli ny ordförande i Publicistklubben efter Arvid Lagercrantz.
Publicistklubbens valnämnd föreslår också Camilla Kvartoft, Studio 1, Sveriges Radio, Jaques Wallner, Dagens Nyheter, Monica Saarinen, Aktuellt, Sveriges Television, och Henrik Arnstad, frilans, till nya ledamöter.