Gå direkt till textinnehållet

Norska medier kallar in extrapersonal

Ett eventuellt terroristhot mot Norge från personer med kopplingar till grupper i Syrien har fått de stora redaktionerna att kalla in journalister, även de som var på semester, för att bevaka händelseutvecklingen.

Norska medier tar hotet på allvar och kallar in extra personal för att kunna bevaka händelseutvecklingen.

”Detta är en viktigaste nyhet för oss att bevaka, säger VGs redaktionschef Marius Tetli till norska Journalisten, och berättar att intresset för terrorhotet är mycket hög bland VG läsare.

”Vi strävar efter att ta reda på så mycket som möjligt, samtidigt som vi lägger vikt vid att vara sakliga och inte spä på rädslan bland befolkningen.

Annons Annons

NRK fick tidigt kritik eftersom sändningen från presskonferensen från Justitiedepartementet igår avbröts efter fem minuter. Nyhetschefen Per Arne Kalbakk var snabbt ute och bad om ursäkt. Han beskriver beslutet som ett missförstånd.

”Vi använde den personal vi hade tillgång till. Vi har haft extra sändningar i TV, förlängda sändningar i radio och nyhetsbevakning på nätet, säger Kalbakk till norska Journalisten.

Även TV2 har kallat in journalister som varit på semester.

”Vi har kallat in det vi kan av extra personal, inklusive journalister som var på semester”, säger Ron Oksvold på TV2 Oslo.

Han uppskattar att vid middagstid igår hade redaktionen tio extra reportrar på plats, utöver normal bemanning.

”Vår bedömning är att det finns ett stort behov av information. Därför är det viktigt att vi bevakar situationen mycket brett, bland annat tittar på vilka åtgärder polisen tagit. Vi strävar efter att prata med vanliga människor och hur de upplever situationen. Och vi kommer självklart att försöka ta reda på mer om de personer säkerhetstjänsten PST anser har för avsikt att genomföra en terroristhandling.”

 

 

Fler avsnitt
Fler videos