Gå direkt till textinnehållet

Norska journalister pessimistiska inför framtiden

Var sjunde journalist i Norge svarar i en enkät att de inte tror att de är kvar i mediebranschen om två år. Mest pessimistiska är ekonomijournalister och politiska reportrar. Sportreportrar är mindre oroliga inför framtiden.

Undersökningen är gjord av Respons Analyse som är ett av de ledande opinionsinstituten i Norge. 608 journalister och 249 redaktörer svarade på frågan om utsikterna att de kommer att jobba kvar inom mediebranschen om två år.

15 procent av journalisterna tror inte att de är kvar i branschen, alltså var sjunde. 8 procent av redaktörerna svarade att de är pessimistiska inför framtiden, enligt norska Journalisten som tagit del av undersökningen.

Pessimismen är störst bland de som jobbar på tidningar och något färre inom etermedier. 18 procent av dem som jobbar på ett mediehus svarade att de inte tror att de är kvar inom branschen om två år. 9 procent av dem som jobbar med TV och radio tror samma sak.

Annons Annons

Ämnesområdet verkar ha betydelse. 20 procent av de som jobbar med ekonomi och politik svarade att de troligen inte jobbar som journalist om två år. Endast 7 procent av sportjournalisterna tror att de inte är kvar inom mediebranschen.

Fler videos
Fler avsnitt