Gå direkt till textinnehållet

Norska Granskningsnämnden friar Skavlan

Svenska Granskningsnämnden behandlar flera anmälningar mot Skavlans Jimmie Åkesson-intervju. I Norge har Kringkastingsrådet nu friat programmet.

Det var ingen enig nämnd i Norge som friade. Två av de 14 medlemmarna ville att Kringkastingsrådet, som den norska motsvarigheten heter, skulle göra ett kritiskt uttalande, skriver TT.

Även i Norge blev det rabalder efter intervjun. Kringkastingsrådet tog emot över 3 600 klagomål efter sändningen och några av de mest förekommande klagomålen handlade om att Skavlan ska ha "varit aggressiv" mot Åkesson och att intervjun var journalistiskt undermålig.

De norska tittarnas kritik skiljer sig en del från de svenska tittarnas. Här handlade det främst om att SD-ledaren intervjuades i ett mysigt soffprogram istället för av en nyhetsjournalist.

Under torsdagens utfrågning förklarade Skavlan att intervjun med Jimmie Åkesson var initierad av partiledaren själv. ”Att boka av den hade varit att omyndigförklara en av Sveriges mest erfarna partiledare”, sa Skavlan.

Den svenska Granskningsnämnden har ännu inte meddelat när beslut ska komma.

Fler avsnitt
Fler videos