Norrtelje Tidning inför förhandsmoderering
Hovrättsbeslutet om utgivarskap Efter Göta hovrätts beslut om utgivarskap för nyhetssajter med efterhandsmodererade kommentarsfält väljer nu även Norrtelje Tidning att införa förhandsmoderering.
I en artikel på Norrtelje Tidnings webb förklarar tidningschefen och ansvarige utgivaren Mattias Carlson beslutet att införa förhandsmoderering av kommentarerna på sajten.
”Är våra kommentarer ’tydligt avskilda’ från det redaktionella innehållet? Jag tycker det, men är osäker på om en rättslig instans skulle hålla med. Vi vill vara säkra på att inte riskera juridiskt efterspel på grund av läsarkommentarer. Det är av samma skäl vi nu förhandsmodererar artikelkommentarer, och ibland stoppar artikelkommentarer helt och hållet”, skriver Mattias Carlson.
Bakgrunden är det beslut i Göta hovrätt som Journalisten tidigare berättat om under sommaren.
Beslutet i Göta hovrätt innebär att om inte kommentarsfälten är tydligt skilda från det redaktionella materialet på en sajt upphör yttrandefrihetsgrundlagens regelverk att gälla på hela sajten. Det innebär att reportrar själva ansvarar för innehållet i artiklar, i stället för att ansvarig utgivare gör det. Meddelarskyddet upphör också att gälla för sajten.
Efter att hovrättsbeslutet blev känt har Göteborgs-Posten stoppat alla kommentarer och Riksdag & Departement har gått över till förhandsmoderering. Även ttela valde att stoppat alla kommentarsmöjligheter i slutet av juni.
Vad som räknas som ”tydligt avskilt” är oprövat. Riksdag & Departements chefredaktör Mattias Croneborg tolkar hovrättsbeslutet som att kommentarerna måste ligga på en helt annan sajt för att det ska betraktas som avskilt. Justitiekanslern och Myndigheten för radio och tv som har tillsyn över webbsidor med utgivarbevis gör en annan bedömning, som Journalisten tidigare berättat om.