Gå direkt till textinnehållet

Stoppa pressarna inför rätta: ”Fruktansvärda lögner i rubrikerna”

Hollywoodfrun Gunilla Persson mötte idag kändisskvallersajten Stoppa pressarnas ansvariga utgivare Daniel Nyhlén i rätten. Nu är det upp till en jury att ta ställning i skuldfrågan.

Under dagen var både Daniel Nyhlén och Gunilla Persson i Stockholms tingsrätt. Fallet gäller en serie publiceringar som om den välkända Hollywoodfrun som sajten gjorde under 2020 och 2021, som enligt Gunilla Persson utgör grovt förtal.

– Jag är rubrikernas drottning men det innebär ju inte att man kan fara med fruktansvärda lögner i rubrikerna och komma undan med det. Då sätter jag ned foten, och det har jag gjort. Och det är jag stolt över att jag har gjort, säger Gunilla Persson till Expressen.

Gunilla Persson har i stämningen yrkat på tre månaders fängelse och 50 000 i skadestånd för Daniel Nyhlén.

Annons Annons

Daniel Nyhlén anser sig vara oskyldig.

– Jag menar att vi hade skälig grund för att publicera de här uppgifterna. Har man skälig grund för en uppgift som publicist enligt de lagarna som finns ska man inte dömas för ansvar, säger han till Aftonbladet.

Artiklarna har avpublicerats från Stoppa pressarna och Daniel Nyhlén har tidigare hävdat ansvarsfrihet till följd av det. Men i september förra året slog tingsrätten fast att processen ska fortgå.

Eftersom det rör sig om ett yttrandefrihetsbrott ska nu en jury ta ställning till om publiceringarna utgör förtal. Om juryn anser att det inte rör sig om förtal, är fallet avslutat. Om juryn anser att det är förtal, så kommer domstolens jurister att pröva om det är förtal och i så fall meddela påföljd. Om juristerna, precis som juryn, fäller för förtal kan Daniel Nyhlén överklaga. Men om domarna avfärdar juryns beslut och friar honom, så är målet slut och kan inte överklagas.

 

Kommentarer

Ett svar till ”Stoppa pressarna inför rätta: ”Fruktansvärda lögner i rubrikerna””

  1. ”Men om den anser att det är förtal, kommer en domare att besluta om påföljden.” Nix. Detta är inte USA. Om juryn fäller, kommer tre domare avgöra både frågan om skuld och frågan om eventuell påföljd. Juryns utlåtande binder inte rätten, förutom om juryn friar.

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos