Gå direkt till textinnehållet

Norrmännen rasar mot SR

Sveriges Radios beslut att lägga ner sitt kontor i Norge har upprört norrmännen. Tidningen Dagbladet undrade om inte Norge som hämnd borde bevaka Sverige från Island. Kritikerna får stöd av Sveriges ambassadör i Oslo, som kallar beslutet ”mycket beklagligt” (KORRIGERAD).

Sveriges Radios beslut att lägga ner sitt kontor i Norge har upprört norrmännen. Tidningen Dagbladet undrade om inte Norge som hämnd borde bevaka Sverige från Island. Kritikerna får stöd av Sveriges ambassadör i Oslo, som kallar beslutet ”mycket beklagligt” (KORRIGERAD).

Det är av ekonomiska skäl som SR har beslutat att stänga sitt kontor i Oslo från och med nyår. Istället ska företaget öka bevakningen av Mellanöstern.

Beslutet har uppmärksammat av flera norska tidningar som uttryckt sin förvåning, framför allt eftersom Norge nästa år kommer att fira att det gått 100 år sedan unionen med Sverige upplöstes.

I norska tidningar har det stått att SR har haft planer på att låta korrespondenten i Finland sköta bevakningen av Norge. Detta upprörde tidningen Dagbladet till den grad att de föreslagit att Norge som hämnd ska lägga ner alla norska nyhetsredaktioner i Sverige och i framtiden sköta all bevakning från Island.

bryt

Sveriges ambassadör i Norge, Mats Ringborg, tycker att det är mycket beklagligt att SR beslutat sig för att lägga ner Oslokontoret, inte minst därför att de svensk-norska förbindelserna kommer att uppmärksammas stort nästa år. Under året kommer bland annat den svenska kungafamiljen att besöka Norge.

– Jag vet inte om SRs ledning har insett vad som är på gång och jag hoppas att det ska vara möjligt att tänka om på den här punkten, säger Mats Ringborg.

Det är känt att norrmännen vet mer om Sverige än vad svenskarna känner till om Norge. Svenskarna har sedan länge haft något av en storbrorsmentalitet gentemot grannen i väster.

– Denna obalans i rapporteringen kommer inte att förbättra denna situation, säger Mats Ringborg.

bryt

För Beatrice Janzon, SRs stringer i Oslo, kom beskedet att hennes tjänst skulle dras in som en överraskning.

– Jag blev förvånad över beslutet för jag trodde att SR skulle satsa på bevakningen av Norge nästa år, säger Beatrice Janzon.

Efter att beslutet blivit känt har norrmän hört av sig till henne och uttryckt sin upprördhet. Hon har intervjuats i tidningar och blivit inbjuden till morgonprogram för att debattera varför Sverige nonchalerar Norge.

Enligt Ekochefen Staffan Sonning har Beatrice Janzon en plats på hemmaredaktionen som väntar på henne om hon vill ha den.

Beatrice Janzon är frilans och har ett stringerkontrakt med SR, vilket innebär att hon står för så gott som alla omkostnader själv, förutom kontoret i norska public serviceföretaget NRKs byggnad i Oslo. Beatrice Janzon jobbar även för andra redaktioner än Ekot vilket gör att hon hoppas kunna stanna kvar ett tag till.

– Jag hoppas att vi finner en lösning så att jag åtminstone kan stanna halva år 2005, Beatrice Janzon.

bryt

NRK har inga planer på att dra in sin korrespondent i Sverige.

– Länderna har så mycket gemensamt vad det gäller företag, politik och samhälle att det är otänkbart att vi skulle lägga ner kontoret i Stockholm, säger Per-Anders Johansen, chef för radionyheterna på NRK, som känner sig lite personligt berörd eftersom hans mor är svenska.

Enligt Staffan Sonning kommer SR att inrätta en korrespondentjänst som har till uppgift att bevaka hela Norden.

– Vi lämnar givetvis inte Norgebevakningen. Norge och de norsk-svenska relationerna kommer att bli ett prioriterat bevakningsområde för vår nya Norden-korrespondent under våren 2005.

Förutom Oslo kommer även Ekot att lägga ner kontoret i New Delhi och Wien. Istället kommer kontor att öppnas i Paris och Warszawa. Dessutom inrättas en rörlig korrespondenttjänst som ska läggas där världsläget för tillfället kräver det.

– Vi har inte haft möjlighet till snabba förändringar. Läget blev akut i och med Irakkrisen. Vi har en korre i Mellanöstern som även har ansvar för Irak. Det är orimligt att en person ska täcka världens två största nyhetshändelser samtidigt. Vi placerar därför ännu en korre i området, stationerad i Bagdad, säger Staffan Sonning.

pj@journalisten.se

Fotnot:I den ursprungliga texten uppgavs att SRs nye Norden-korrespondent skulle ombesörja bevakning både för SR och SVT. Detta var felaktigt och grundade sig i ett missförstånd. Vi beklagar misstaget.

Martin Jönsson

chefredaktör

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret