Gå direkt till textinnehållet

NJC får nytt samarbetspris

Föreningen Norden Sveriges nya pris Nordens samarbetspris går till Nordisk Journalistcenter (NJC).

Nordens samarbetspris delas i år ut för första gången och ska uppmärksamma samarbeten över de nordiska gränserna. Ett krav är att samarbetet ska ske över minst en nordisk gräns.

Motiveringen är att ”Nordisk Journalistcenter i mer än 65 år bidragit till att föra de nordiska invånarna närmare varandra genom kunskapsdelning, nätverkande och långsiktiga partnerskap för journalister över de nordiska gränserna”. Nordisk Journalistcenter är ett kunskaps- och kurscentrum för journalister från hela Norden med säte på Danmarks Medie- och Journalisthögskola i Aarhus. Sedan det grundades 1957 har tusentals nordiska journalister deltagit i dess kurser och konferenser, bland dem många svenska journalister.

”Vi kommer att använda priset för att nå ännu längre ut i Nordens alla hörn. Under 2023 och 2024 har vi haft stort fokus på Nordatlanten. Vi samarbetar aktivt med journalistförbunden på Grönland, Island och Färöarna, där mediebranschen är i kris. Arktis har blivit världens nya brännpunkt på grund av stormakternas rivalitet, kriget i Ukraina och klimatet. I grunden handlar det om att se till att professionella, journalistiska medier överlever, både i Nordatlanten och i övriga Norden”, säger John Frølich, centerchef för NJC i ett pressmeddelande.

Fler avsnitt
Fler videos