Nils Schwartz fick
Expressens kulturpris

18 februari, 2014

När Expressen i går delade ut Björn Nilsson-priset för god kulturjournalistik för tjugonde gången gick utmärkelsen till den egna medarbetaren Nils Schwartz.

Nils Schwartz, som började skriva i Expressen 1982 och anställdes på kulturredaktionen 1985, fick priset med motiveringen: "I en tid av klickjakt och åsiktsmaskiner står Nils Schwartz för kulturjournalistikens kärna: den estetiska värderingen. Som nestor och fixstjärna inom svensk litteratur- och teaterkritik spelar han i en egen division - bildad, spirituell, självständig. En riktig kritiker."

Nils Schwartz pensionerades 2011 och är sedan dess knuten till tidningen som frilans­kritiker.

Priset, som uppkallats efter Expressens kritiker Björn Nilsson, består av en statyett av Urban Gunnarsson samt 30 000 kronor.

Läs en intervju med Nils Schwartz på Expressen.se.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies