Gå direkt till textinnehållet

Nedslag i bokreakatalogerna

Bokreakatalogerna har kommit.

Bokreakatalogerna har kommit. Redan under 1930-talet började bokreastarten kring mitten av februari och sedan många år tillbaka är den etablerad till den sista onsdagen i denna månad. I år infaller rean den 24 februari.

I årets katalog finns flera journalister representerade under avdelningen kåserier och humor:

Staffan Heimersons bok Tredje mannen i Casablanca är ett exempel. Två böcker av Hans ”Lelle Printer” Dahlman; Lelle Printer, texter från printern och Vådligt verserat, reas också liksom Aftonbladetjournalisten Lasse Anrells böcker Sportgrodor och Nya sportgrodor.

Annons Annons

Expressens Cecilia Hagens bok Fredrik och Charlotte, Tio år senare är hennes andra om paret, en vådligt rolig bok om överklassen.

Grönköpings Veckoblads Årsbok 1997, Grönköping klipper och klistrar, av Gunnar Ljusterdal är en annan bok i humorgenren.

Journalistens Nuffe-tecknare Ulf Lundkvist har två samlingsvolymer med på rean. Dels Flashback; Döden i hälarna och dels Ledig lördag.

Carl-Adam Nycop, en av Expressens skapare, har skrivit boken Sensation och moral, som är ett resonemang kring journalistyrket och dess moral och värderingar. Ami Lönnroth och Per Eric Mattssons Tidningskungen, om Lars Johan Hierta, finns också med på rean, liksom Mats Ekdahls Tidningsmakarna – skapandets filosofi. Stig Hanséns och Clas Thors bok Kvinna, reporter, om kvinnliga reportrar som exempelvis Bang, Fredrika Bremer och Djuna Barnes, hittas också bland bokfynden. Den som är intresserad av att läsa mer om Bang finner Barbro Alvings bok med samma namn.

Inom skönlitteraturen, i den mer lättsmälta avdelningen, finns exempelvis Drevet går (Val Corbett, Joyce Hopkirk och Eve Pollard) en roman om tre kvinnor i den engelska medievärlden, Deirdre Purcells Bortom havet, som handlar om en journalist som dras in i internationella skumraskaffärer och Sally Beaumans bok I farozonen, om en redaktionschef på en Londontidning som bestämmer sig för att nysta upp en knarkhärva.

Sundsvallsjournalisten Christer Nygrens bok Hello, dolly utsågs 1997 till en av årets fem bästa svenska kriminalromaner av Svenska Deckarakademien. Nu finns den på rea.

Bland faktaböckerna hittar vi Åke Hallbergs Aktuell grafisk ordbok med nära 2 000 uppslagsord inom den grafiska branschen liksom flera av böckerna i serien Dummies ABC, som är självstudieböcker för allt från Word och Excel till Internet.

Fler avsnitt
Fler videos