Gå direkt till textinnehållet

”Nazisterna gav sig på journalister på ett sätt jag inte har varit med om förut”

Under nazistmarschen i Göteborg fick journalister utstå ramsor som kallade dem ”folkförrädare”, plakat där de pekades ut som förbrytare samt rena försök till fysiskt våld. Det senare stoppades av polisen sedan nazisterna börjat göra utfall med sköldar mot de samlade medierna.

På några år har de stora mediehusens säkerhetstänk kring högriskinsatser som nazistmarschen i Göteborg förändrats. Om reportrar och fotografer för bara några år sedan hade åkt till marschen klädda för en vanlig dag på fältet så såg det helt annorlunda ut i helgen. Då hade exempelvis Schibsted-journalisterna gasmask, hjälm, knivväst och egna säkerhetsteam på plats. Samma sak gäller även SVT, Expressen och Dagens Nyheter som alla kom till Göteborg med egen säkerhetspersonal och skyddsutrustning. 

På en av bilderna (se ovan) som Journalistens fotograf Tor Johnsson tog under marschen ser man exempelvis DN-fotografen Paul Hansens säkerhetsperson slå tillbaka med batong mot nazister bakom sköldar, efter att de gjort utfall mot samlingen av journalister för att pressa dem bakåt.

Bild: Polisen griper en nazist kort efter att de gjort utfall mot de samlade journalisterna på platsen med hjälp av sköldar. Foto: Tor Johnsson.

Annons Annons

Bild: Negra Efendić har bevakat nazister sedan hon började på SvD för tio år sedan. Foto: Tor Johnsson. 

Negra Efendić är journalist på Svenska Dagbladet och har bevakat nazister sedan hon började på tidningen för över tio år sedan.
– Det var inget nytt för mig att se nazister i den här situationen. Men den här gången gav nazisterna sig på journalister på ett sätt jag inte har varit med om förut, berättar hon för Journalisten.   

Det Negra Efendić pratar om har visats i flera TV-sändningar som till exempel SvDs webbtevesändningar, när NMR gjorde våldsamma utfall med sköldar för att med våld pressa tillbaka fotografer och reportrar.
– Det var organiserat och kom på en given signal. De började med att nazisterna radade upp sig, sen var det först en av dem som sa ”ett steg fram”, sen så kom det en till signal och då började de trycka på. Det var bara vi från medierna på platsen så det var ingen slump, nazisterna ville få bort oss från platsen, säger Negra.

Vad gjorde polisen?
– Jag tycker polisen skötte det bra, de agerade väldigt snabbt och de ställde sig mellan oss och dem och körde fram sina bussar och tryckte tillbaka nazisterna. Det blev väldigt stökigt just då, det flög flaskor och plakat i luften. Bland annat sa NMR:arna till oss att vi behövde en ackreditering från dem om vi vill vara där, vilket såklart inte stämmer eftersom det är en allmän plats. Jag har varit med om det förut, att nazister försöker dirigera vart vi ska gå och stå. Men nazister kan inte bestämma vad vi ska rapportera, säger Negra Efendić.

Bild: NMRs tåg övervakas av polisen. Foto: Tor Johnsson.

Flera källor berättar också att nazisterna försökte upprätta egna avspärrningar inne på sitt tilldelade område, vilket är polisens sak att göra. Dock kunde medierna fortsätta sitt arbete som vanligt efter att polisen fått ordning snabbt.
– Den här gången var polisen väldigt tydliga mot dem, att det inte är de som bestämmer. Jag vill berömma polisen för deras arbete, säger Negra.

Journalisten har varken sett eller hört om någon kollega som kommit till skada under nazistmarschen.
– Personligen var jag aldrig rädd. Som journalist går man in i en roll. När nazister ställer sig i vägen för mig med sköldar och inte låter mig rapportera, så handlar det inte om mig personligen. Det är en väldigt viktig princip att vi, den fria pressen, kan utföra vårt arbete och det tänker jag fortsätta med, säger Negra Efendić.

Bild: En medarbetare från Schibsted visar upp skyddsutrustning i form av gasmask och förstärkt skyddskeps. Foto: Tor Johnsson.

Flera medier har också rapporterat om de journalister som fick se sina ansikten på plakat där nazister kallade dem förbrytare. David Baas från Expressen har bevakat högerextrema grupper under lång tid och är välkänd bland nazisterna. Han såg inget plakat med sitt namn på, men däremot riktade nazisterna en personlig ramsa mot honom när de såg honom på platsen.
– När de marscherade ut från stan så var det en tyst marsch så vitt jag kunde höra. Jag gick lite längre fram och sände webb-TV när en av de med megafon i tåget såg mig. Då skrek han i megafonen ”David Baas” och så klämde resten av nazisterna i med ”folkförrädare”. Sen upprepade de detta några gånger, säger David Baas.

Bild: David Baas från Expressen medan nazisterna ropar "folkförrädare" om honom under marschen. Foto: Tor Johnsson.

Var du rädd?
– Det är såklart anmärkningsvärt att de gör nåt sånt, men det är ingen slump för i de kretsarna är jag ett hyfsat känt namn. Men jag är inte rädd, snarare är jag fokuserad på att göra mitt jobb med att sända live-TV och skriva uppdateringar på Expressen.se så jag tänker inte mer på det. Det finns inte på kartan att jag skulle gå i polemik, man går in i jobbmode helt enkelt, säger Baas.

David Baas berömmer också polisens arbete.

Du har bevakat sådant här tidigare. Hur förändras NMRs sätt att agera?

– Jag skulle säga att det är en fortsättning på samma saker de har sysslat med under lång tid. De vill skapa konflikt mot delar av det etablerade samhället och där ingår politiska partier, polisen och journalister som de ser som fiender. Där intar Expressen kanske, med vår historia, något av en särställning. Med tanke på att de ser medier som fienden och att de var instängda på samma plats under lång tid så var det kanske inte jättekonstig att de markerade mott oss när de gick fram med sköldarna.

Hur har säkerhetstänket förändrats de senaste åren på Expressen?

– Det finns en god medvetenhet att det i de här leden av finns brottsbenägna personer. Jag har alltid känt att det finns en medvetenhet, vi mer än andra tidningar har bevakat dessa grupper genom åren så vi har en lång erfarenhet av detta hos oss.

Fler avsnitt
Fler videos