Gå direkt till textinnehållet

Namninsamling mot negativism

Hudiksvalls Tidning anklagas i en namninsamling för “grundmurad negativism” i sin rapportering från Nordanstigs kommun. Inför man inte snabba förändringar hotar undertecknarna att sluta läsa och prenumerera på tidningen.

Hudiksvalls Tidning anklagas i en namninsamling för “grundmurad negativism” i sin rapportering från Nordanstigs kommun. Inför man inte snabba förändringar hotar undertecknarna att sluta läsa och prenumerera på tidningen.

Förra veckan dök det upp ett fax på Hudiksvalls Tidning till chefredaktören Jörgen Bengtsson med drygt hundra namnunderskrifter. Undertecknarna menar att de “känner allt större ilska över hur din tidning sköter bevakningen av vår kommun.

Tidningens reportage präglas av en “grundmurad negativism, en bedövande brist på objektivitet och en ibland osmaklig fokusering på irrelevanta fakta” och man kräver en snabb förändring. “Om inte bered dig på att tappa oss som prenumeranter och/eller läsare” avslutar man hotfullt, med underskriften “Innevånare i Nordanstig kommun”.

Jörgen Bengtsson förklarar att han blev förbryllad då faxet kom, eftersom det inte hade någon konkret avsändare, inga namnförtydliganden och med en överskrift med väldigt vaga och svepande formuleringar. Han tillbakavisar att tidningen skulle ha misskött bevakningen av kommunen. Och det finns enligt honom inget enkelt svar på denna reaktion.

— Nordanstig är en kommun med stora problem. Kommunen har haft en negativ utveckling med vikande befolkningsunderlag och ekonomiska problem. Man har haft dålig ekonomi och höga omkostnader. Då blir huvudrapporteringen negativ. Dessa händelser går inte att behandla på något annat sätt, och det blir tyvärr mindre utrymme för “lugnare” artiklar som exempelvis personporträtt.

Bengtsson påpekar också att flera av underskrifterna tillhör politiker och tjänstemän inom kommunen. Han medger dock att denna reaktion inte kommer som en blixt från klar himmel.

— Det har funnits en dialog innan med folk som haft synpunkter på vårt material. Visst kan det förekomma sakfel, och journalister generaliserar ibland. Det ska vi ska undvika och rätta. Men en del som klagar förstorar upp och hittar fel som inte finns.

Rektor Ronny Spångberg på komvux i Nordanstig, som författat programförklaringen, har dock en klar syn på var problemet ligger. Enligt honom är alla undertecknare eniga om att en specifik medarbetare på tidningen under lång tid skrivit reportage om kommunen som bestått av påhopp och en oförtjänt negativ vinkling.

Att många av undertecknarna är politiker och tjänstemän i kommunen förklarar han med att insamlingen skett väldigt spontant, och att ett par av listorna hamnat på kommunens cafeteria.

Jörgen Bengtsson vill inte kommentera enskilda medarbetares roll i sammanhanget, men tillbakavisar Spångbergs påståenden.

— Det får stå för honom. Jag har inte hört andra nämna någon särskild person i samband med insamlingen. Jag har sagt att de som har klagomål gärna får träffa mig och diskutera vad de konkret uppfattar som felaktigt.

Fler avsnitt
Fler videos