Najwa Alimi evakuerad till Sverige

31 augusti, 2021

Den prisbelönta afghanska journalisten Najwa Alimi har evakuerats av Sverige.

Som Journalisten berättat har hundratals afghanska journalister de senaste veckorna begärt hjälp att fly eller flytta inom landet. Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) har uttalat att journalister är en grupp som Sverige försöker hjälpa ut ur Afghanistan.

En av de journalister som UD lyckats evakuera ur Afghanistan är Najwa Alimi som 2019 tilldelades den svenska regeringens Per Anger-pris för sin kamp för kvinnors rättigheter och yttrandefrihet.

Hon befinner sig nu i Stockholm, där hon igår träffade utrikesministern. Ann Linde skriver på Facebook att hon är ”oerhört glad att vi mot alla odds lyckats genomföra vår evakuering av lokalanställda vid Sveriges ambassad i Afghanistan och att vi samtidigt evakuerade ett antal kvinnorättsaktivister och journalister som nu kunnat komma som kvotflyktingar till Sverige.”

Journalistförbundet skriver på Twitter att man delar Ann Lindes glädje över att Najwa Alimi är i säkerhet men att det är av yttersta vikt att Sverige fortsätter hjälpa. ”Kritiskt läge för journalister och andra som är kvar i Afghanistan”, skriver förbundet.

Journalisten har utan framgång sökt UD för att fråga hur många journalister Sverige hjälpt till att evakuera. 

Läs också journalisten Urban Hamids krönika om att försöka få ut kollegor från Afghanistan.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies