NA pekade ut företagare

18 december, 2013

MEN-beslut Nerikes Allehanda gav intrycket att en 40-årig örebroare gjort sig skyldig till brott, trots att han inte ens delgivits misstanke. NA publicerade även uppgifter av integritetskänslig natur.

NA skrev att en företagare från Örebro misstänktes "ha haft nyckelrollen" i en omfattande bedrägerihärva. Mannen intervjuades anonymt, där hans förmodade skuld ytterligare betonades. Mannen berättade också att han försökt ta sitt liv i samband med bedrägerihärvan.

PO kritiserar NAs publicering på flera punkter. Dels har tidningen gett intrycket att mannen är skyldig fast rättsprocessen mot honom inte ens inletts vid publiceringen. Dels är uppgiften om att mannen försökt ta sitt liv integritetskänslig. Detta samtidigt som tidningen namnger det företag som mannen drivit i Örebro i nio år. Företagsnamnet pekar ut mannen i en viss krets, konstaterar PO.

PON delar POs bedömning och klandrar NA för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies