Gå direkt till textinnehållet

NA-klubben: ”Ingen höjd oro över försäljningen”

På skärtorsdagen roddes Promediaaffären i land. Stampen tar över tryckeriverksamheten i V-Tab medan Mittmedia och Eskilstuna-Kuriren tar över ägandet av tidningarna i Promedia. Måns Uggla, ordförande för journalistsektionen på Nerikes Allehanda i Örebro känner ingen större oro.

Journalisten har tidigare berättat i flera artiklar om den planerade uppdelningen av Liberala Tidningar, där bland annat tryckerierna i V-Tab och tidningarna i Promedia ingår. Stampen ägde 55 procent av Promedia, Mittmedia 25 procent och Eskilstuna-Kuriren 20 procent. Nu tas ägandet av Promedia över av Mittmedia (55 procent) och Eskilstuna-Kuriren (45 procent) medan Stampen tar över ägandet i tryckeriverksamheten.

Spekulationer i branschpressen har gjort gällande att Promedia nu kan komma att delas upp mellan Mittmedia och Eskilstuna-Kuriren, men enligt det pressmeddelande som har gått ut anser Mittmedias VD Thomas Peterssohn att framtiden snarare ligger i ökat samarbete mellan de tre tidningsföretagen.

Sören Axelsson, VD för EK-koncernen är inne på samma linje: ”Tillsammans förfogar vi nu över en spännande sammanhållen marknad som spänner från Nyköping i söder till Östersund och Örnsköldsvik i norr. Detta ger oss möjligheter till affärsutveckling”, uppger Sören Axelsson i pressmeddelandet.

På Nerikes Allehanda tar sektionsordförande Måns Uggla nyheten med ro när Journalisten ringer och berättar att uppdelningen är klar.

– Vi vet inte så mycket om vad som kommer att hända nu. Vi har en bra verksamhet i Promedia, jag hoppas att ägarna också ser det, säger Måns Uggla.

Finns det någon oro?
– Inte någon annan oro än den som finns över branschens utvekling i allmänhet. Stampens ekonomi var ju förstås också en orosfaktor för oss. Det finns nog inte något skäl för förhöjd beredskap i och med den här affären.

Uppgörelsen innebär att Mittmedia och EK kvarstår som minoritetsägare i V-Tab med sju procent och att dessa aktier avyttras till Stampen över tid. I samband med uppdelningen blir Promedia ägare i TT med fem procent.

I Promedia ingår tidningarna Vestmanlands Läns Tidning, Länstidningen i Södertälje, Nerikes Allehanda, Norrtelje Tidning, Avesta Tidning, Fagersta-Posten, Sala Allehanda, Bärgslagsbladet, Arboga Tidning, Nynäshamns Posten, Örebroar'n och Södertäljeposten.

Fler avsnitt
Fler videos