Gå direkt till textinnehållet

MTG vägrade släppa in facket

Dagen efter det att 20 personer blivit uppsagda från Finanstidningen vaktades lokalerna av Securitas-vakter. Deras uppdrag: att se till att ingen av de uppsagda, press eller centrala fackrepresentanter tog sig in på redaktionen.

Dagen efter det att 20 personer blivit uppsagda från Finanstidningen vaktades lokalerna av Securitas-vakter. Deras uppdrag: att se till att ingen av de uppsagda, press eller centrala fackrepresentanter tog sig in på redaktionen.

Onsdagen den 20 februari börjar som en vanlig dag på Finanstidningens redaktion i de nya lokalerna i MTG-huset på Söder Mälarstrand i Stockholm. Alla är nöjda med dagens tidning, som bland annat innehåller ett uppslag som konstaterar att etik är en bristvara i finansbranschen. ”Visst är vi giriga!”, utropar rubriken. Texten är skriven av Per Lorentz, avgående ordförande i Finanstidningens fyra månader gamla fackklubb. Han har dagen innan sagt upp sig för att börja på Upsala Nya Tidning och han har ingen aning om att han snart ska stå i händelsernas centrum.

“De flesta fattade att något var på gång”

Strax efter klockan nio skickas så ett mejl ut till samtliga på redaktionen. De kallas till ett informationsmöte klockan 11. Vad informationen ska handla om framgår inte, men alla förstår att det kommer att handla om ett sparpaket och nedskärningar av något slag. Tidningen gick förra året med en förlust på drygt nära 65 miljoner kronor och efter MTGs köp av tidningen Vision tre veckor tidigare – även det en förlusttidning – är det uppenbart att någon form av omstrukturering kommer att ske.

Annons Annons

– Vi är ju ekonomer de flesta av oss, så vi fattade ju att något var i görningen. Man kan inte fortsätta förlora pengar på det här sättet, säger en person på redaktionen till Journalisten.

Som alla andra Journalisten pratat med vill denne vara anonym, av rädsla för repressalier från MTG-ledningen.

Nya tidningen kom ändå som en chock

Ändå kommer beskedet vid informationsmötet som en ”total chock; en blixt från klar himmel”. Finanstidningen läggs ned med omedelbar verkan; gårdagens nummer var det sista, efter nära 13 års utgivning. Även Vision har kommit med sitt sista nummer. Istället ska en ny affärstidning lanseras: Finans & Vision (FV), en dagstidning med fokus på telekom, IT, medier, kommunikation och underhållning. En daglig Vision, om man så vill, men utbyggd med delar av Finanstidningens börsbevakning. ”Moderna tider kräver moderna produkter”, kommenterar MTGs koncernchef Hans-Holger Albrecht i ett pressmeddelande. Finanstidningen anses inte längre modern och läggs därför ned. Den nya tidningen ska komma ”inom kort”, enligt Albrecht, sannolikt redan på torsdag den 28 februari. Några fler kommentarer vill Albrecht inte ge, innan han åker utomlands på en tjänsteresa.

Inför den lamslagna redaktionen förklarar MTG Publishings vice VD Anders Nilsson vad som nu ska hända: att ett 20-tal personer kommer att sägas upp och att namnen kommer att meddelas under dagen.

Flash på hemsidan plockas bort

Någon på redaktionen skriver en flash till Finanstidningens hemsida: ”Finanstidningen läggs ner”. Denna tas dock snabbt bort på order av företagsledningen. Under resten av dagen finns ingen information om nedläggningen på tidningens webb, utöver ett kort telegram från nyhetsbyrån Ticker.

Tidningens nybildade fackklubb tas fullkomligt på sängen av uppgifterna och går in i de lokala förhandlingarna någon timme senare ”närmast i chocktillstånd”, enligt Per Lorentz.

Han har då precis pratat med Journalistförbundets ombudsman Gösta Eklund och fått rådet att inte skriva på några uppsägningsbesked, även om det i sig inte är bindande.

Ledning har “önskelista” på uppsägningar klar

När Per Lorentz sätter sig i konferensrummet för att börja förhandla får han en ”önskelista” med 20 namn som MTG vill bli av med. Underlaget är framtaget på egen hand, utan något som helst samråd med fackklubben.

Strax efter klockan 14 avbryts mötet med fackklubben. Bolagets jurist, Mats Jansson, meddelar att förhandlingarna nu är avslutade och hävdar att det inte kommer att bli tal om några centrala förhandlingar. De 20 personerna på företagets lista får informationen att uppsägningen av dem nu trätt i kraft och att de snart ska kallas till enskilda möten.

Under eftermiddagen försöker fackklubben organisera ett möte med de anställda, men situationen är uppgiven och kaotisk.

– Alla vet ju hurdana MTG är. De skiter i MBL och sådant. Därför utgick alla från att det var kört, oavsett vad facket sade, säger en redaktionsmedlem.

Även chefredaktören, Per Lundsjö, som så sent som i oktober tog strid med Hans-Holger Albrecht sedan denne öppet kritiserat Finanstidningens sätt att skriva om MTG, står på listan över de uppsagda.

– Jag kom överens med MTG om att jag inte är rätt person att leda den nya tidningen. Därför kliver jag ned, säger Lundsjö i en kommentar till Resumé.

Klockan 16 inleds så de enskilda mötena på Finanstidningens redaktion. Med fem minuters mellanrum kallas de som varslats om uppsägning in till ett rum där Mats Jansson och en representant från MTGs personalavdelning överlämnar ett papper med uppsägningsbesked, för underskrift.

Av beskedet framgår att de uppsagda kommer att få tre månadslöner i ersättning. Personer som inte är medlemmar i facket uppmanas, enligt uppgift från flera källor, att säga upp sig själv, mot någon extra månads uppsägningslön.

På uppsägningsbeskedet står också att arbetsbefrielse råder under uppsägningstiden.

Arbetsbefrielse är dock knappast det korrekta ordet. Snarare handlar det om avstängning från arbetsplatsen.

Vakter inkallas för att ingen ska ta sig in på redaktionen

Så fort de anställda kvitterat uppsägningen informeras de om att de ska samla ihop sina personliga saker och lämna lokalerna. På order av Anders Nilsson inkallas vakter från Securitas som ska övervaka att ingen av de uppsagda dröjer sig kvar och att ingen obehörig tar sig in på redaktionen. Om någon av de som varslats av uppsägning behöver komma tillbaka för att hämta personliga saker får de göra det på torsdagen mellan 10 och 12. De ska då åtföljas av en vakt, som ser till att inget annat försvinner ur lokalerna. Efter klockan 12 på torsdagen kommer de inte att släppas in på kontoret. Som skäl uppges att inga företagshemligheter kring den nya produkten får komma ut.

– MTG har säkerhetsnoja. Därför gör de så här. Men det känns ju oerhört kränkande för folk som jobbat här länge att behandlas på det här sättet, som någon slags tjuv, säger en källa på redaktionen.

Anders Nilsson, som gav order om vakterna, vägrar förklara beslutet när Journalisten får tag på honom.

– Alla frågor om Finanstidningen besvaras av Hans-Holger Albrecht.

Han är utomlands och kan inte nås. Vem kan jag prata med istället?

– Alla frågor om Finanstidningen besvaras av Hans-Holger Albrecht.

Du var den som informerade om bevakningen av redaktionen. Vad var ditt skäl?

– Alla frågor om Finanstidningen besvaras av Hans-Holger Albrecht.

Gösta Eklund, ombudsman på Journalistförbundet, anser att åtgärden är ”häpnadsväckande”.

– Jag har aldrig hört talas om något liknande och jag förstår inte anledningen till en så drastisk åtgärd.

Gösta Eklund är också tveksam till huruvida listan över de uppsagda följer Lagen om anställningsskydd, LAS. Turordningsprincipen följs inte strikt, enligt de uppgifter Journalisten fått, utan redaktionen har delats upp i tio driftsenheter vilket gjort att anställningstiden på de uppsagda varierar kraftigt.

– Till stor del kändes det som om ledningen handplockat vilka de ville ha kvar, kommenterar en källa på redaktionen.

Vad Journalistförbundet centralt kan göra åt detta är dock oklart.

– Så fort det finns ett utkast till protokoll ska vi titta på det tillsammans med klubbstyrelsen. Sedan hänger det på om någon individ som anser sig felbehandlad tar upp frågan med oss. Huruvida LAS kringgåtts är för tidigt att säga i nuläget, kommenterar Gösta Eklund.

En annan fråga är huruvida uppsägningarna kommer att föranleda åtgärder från Arbetsmarknadsstyrelsens sida. Vid driftsinskränkningar på upp till 25 personer ska detta anmälas till Länsarbetsnämnden två månader i förväg. Men detta har ej skett i Finanstidningens fall, vilket skulle kunna leda till bötesstraff för MTG.

Kritik mot att förbundet inte var på plats direkt

Journalistförbundets förhandlingsjour och ombudsmän, gav under onsdagen rådgivning via telefon till ett 20-tal redaktionsmedlemmar, varav hälften var medlemmar i förbundet. Många uttryckte starkt missnöje över att ingen från förbundskansliet omedelbart kom till Finanstidningen, som stöd för den lokala klubben. Först dagen efter var förbundet på plats.

– Vi satt upptagna med andra förhandlingar under eftermiddagen, men höll kontakt per telefon, både med klubben och med enskilda medlemmar, säger Gösta Eklund som svar på kritiken.

Enligt ombudsmannen Ingrid Nordh-Waldemarsson kan det också bli aktuellt med krishanteringshjälp för de uppsagda på redaktionen.

Hon är i första hand kritisk till det höga tempot från MTGs sida.

– En uppsägning är inget man kan hantera på en kafferast, på det här sättet. Det är en oerhört smärtsam process för de inblandade och det är mycket viktigt att den sker på ett sätt som ger alla parter möjlighet att se på alla aspekter av den.

Process på tre timmar

Den normala gången är att arbetsgivaren först informerar om behovet av nedskärningar. Därefter ska facket ges möjlighet att sätta sig in i det bakomliggande underlaget. Sedan vidtar lokala och eventuellt centrala förhandlingar om antalet tjänster. Sedan är det arbetsgivarens uppgift att pröva möjligheterna till omplacering till andra delar av företaget. Först därefter kan det bli tal om enskilda om uppsägningar.

– Det är en process som i normala fall kan ta månader, säger Ingrid Nordh-Waldemarsson.

I fallet Finanstidningen tog den processen knappt tre timmar.

På torsdagen, dagen efter chockbeskedet, är stämningen på Finanstidningen mycket dämpad. Någon större entusiasm för den nya produkt som ska lanseras finns knappast.

– Just nu känns allt bara bisarrt. Man vet inte hur man ska orka börja om, säger en redaktionsmedlem.

– Alla har ju förlorat arbetskamrater. Det känns tungt. Dessutom känner man sig kränkt av den här iskalla, fientliga attityden från arbetsgivaren, som även drabbar oss som får behålla jobbet. Det känns verkligen som att man har en pistol mot tinningen. Minsta protest så åker du också ut, typ.

Fotograf motades ut liksom fackliga representanter

När Journalistens fotograf Johan Bergmark kom till Finanstidningen på torsdagsmorgonen blev han inte insläppt. När han försökte fotografera lokalerna utifrån blev han bryskt utkörd av en representant för MTG som hotade polisanmäla honom för olaga intrång.

När Journalistförbundets vice ordförande Arne König och Gösta Eklund kom till redaktionen vid 10-tiden på morgonen för att möta de uppsagda hade vaktstyrkan förstärkts ytterligare, med vakter även utanför byggnaden. Fackföreträdarna vägrades tillträde till redaktionen och fick istället prata med medlemmarna utanför lokalerna.

mj@sjf.se

HÅKAN LINDQVIST

hl@sjf.se

”MTG beter sig svinaktigt”

Det MTG har utsatt sina anställda för är skandalöst, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén.

Hon är upprörd över att MTG säger upp journalister utan att först förbereda eller informera facket och de anställda.

– MTG visar brist på hyfs och anständighet och beter sig svinaktigt när de ger folk fem minuter på sig att skriva under ett papper om uppsägning.

Agneta Lindblom Hulthén tycker att MTGs agerande leder tankarna till brottslig verksamhet och hon är mycket kritisk mot MTGs attityd till arbetsrätten.

– Såvitt jag förstår har företaget ensidigt fastställt turordningskretsar och sagt upp folk på ett sätt som strider mot LAS och förhandlingsordningen. Det har varit fråga om rena skenförhandlingar.

Troligen brott mot förtroendemannalagen

Eventuellt har MTG också brutit mot förtroendemannalagen när man vägrat representanter för en facklig organisation tillträde till arbetsplatsen, anser Lindblom Hulthén.

– Företaget kan dessutom ha handlat i strid mot arbetsmiljölagen när man utsatt folk i en svår situation för såna påfrestningar som orsakat chock och gråt.

Journalistklubben på TV3 Direkt har också kommenterat MTGs agerande och kallar det ”förnedrande och kränkande”.

hl@sjf.se

Uppsägningar i protest

Pontus Forsström, tidigare chefredaktör för Vision, blir chefredaktör för den nya dagliga affärstidningen Finans & Vision, FV. Ansvarig utgivare blir Peppe Engberg, som hade samma uppgift på Vision.

Tidningen ska, enligt MTG, fokusera på ”unga, dynamiska branscher” och dess beslutsfattare. Eller ”Common Career Dudes”, som det heter på MTG-engelska i pressreleasen.

Men tidningen kommer att starta i motvind. I helgen sade flera av de mest erfarna journalisterna på Finanstidningen upp sig, i protest mot MTGs sätt att hantera personalen. Bland dem fanns nyhetschefen Peter Gimbe, börsredaktören Johan Wettergren och politikredaktören Stefan Svanström.

Redan i april förra året förde MTG och Vision diskussioner om att MTG skulle köpa tidningen och på något sätt integrera den med Finanstidningen. Då stupade det på dåvarande ägaren Sprays höga prislapp: 50-70 miljoner kronor.

När köpet till slut blev av, för en knapp månad sedan, hade grundarna Pontus Forsström, Bengt Uggla och Peppe Engberg själva tagit över tidningen från det krisdrabbade Spray och den köpesumma det nu handlade om var snarare symbolisk.

För Vision, som har en upplaga på 25 400 exemplar (varav merparten friex) och som omsatte 28 mkr år 2000 (med en förlust på nära 14 mkr), handlade försäljningen snarare om att få tillgång till MTGs resurser, för att bli en fullfjädrad affärstidning.

Upplägget planerat sedan länge av MTG

Uppdraget att ta över Finanstidningen och skapa en ny affärstidning fick Vision-redaktörerna strax efter det att affären gjorts upp. Däremot har MTG planerat rockaden under en längre tid, enligt vad Journalisten erfar.

Ingen i den nya redaktionsledningen får uttala sig om affären, efter påbud från MTGs koncernchef Hans-Holger Albrecht. Däremot kommer en presskonferens att hållas den 28 februari.

mj@sjf.se

Fler avsnitt