Gå direkt till textinnehållet

Mora Tidning sade nej till granskning

Inför omvalet i Orsa publicerade Falu Kuriren flera artiklar där valets främlingsfientliga partier granskades. Men koncernsystern Mora Tidning, som är störst i Orsa, ratade samma artiklar.

Inför omvalet i Orsa publicerade Falu Kuriren flera artiklar där valets främlingsfientliga partier granskades. Men koncernsystern Mora Tidning, som är störst i Orsa, ratade samma artiklar.

I förra helgens omval i Orsa nådde de främlingsfientliga partierna sverigedemokraterna (sd) och nationaldemokraterna (nd) vissa framgångar, trots kritisk uppmärksamhet från riksmedier och lokala medier.

Fredagen före valet publicerade regionala Falu Kuriren ett undersökande material under den övergripande rubriken: ”FK granskar: NDs partiledare dömd för bedrägeri”

– Det var sju artiklar som jag hade jobbat med i en vecka, säger reportern Jens Runnberg.

bryt

Artiklarna, som publicerades på ett uppslag, handlade om ledande nationaldemokraters och sverigedemokraters bakgrund, med uppgifter om domar och misstankar mot partiets kandidater. Tanken var att granskningen skulle publiceras i såväl FK som Mora Tidning, inom vars bevakningsområde Orsa ligger.

Falu Kuriren och tredagarsutgivna Mora tidning ingår båda i koncernen Dalarnas Tidningar och tidningarna inom koncernen har fritt textutbyte.

I efterhand är bilden dunkel av vad som föregick beslutet att Mora Tidning inte skulle publicera de granskande artiklarna om sd och nd.

Mora Tidnings platschef/nyhetschef Birger Nylén sade, enligt Jens Runnberg, nej till publicering med hänvisning till att det skulle vara ”osportsligt” då inga andra partier hade utsatts för motsvarande granskning.

Enligt Jens Runnberg hade Gruhs berömt artiklarna som publicerades i FK och chefredaktören hade blivit bestört när han på kvällen fick veta att Nylén valt bort dem.

bryt

Den bilden av skeendet känner Christer Gruhs inte igen. Det var i stället tidsnöd som gjorde att Mora Tidning inte kunde få med artiklarna, hävdar han.

– Jag krävde att de granskade personerna skulle få kommentera uppgifterna. Även personer vars åsikter man ogillar måste få komma till tals. Reportern blev färdig med artiklarna så sent att Mora Tidning riskerade att bli försenad.

I efterhand anser Gruhs att man borde ha haft bättre planering och gett jobbet mer tid. Någon större skada tycker han dock inte att det sena beslutet ledde till eftersom FK också kommer ut i Mora och Orsa, om än i mindre upplaga.

Birger Nylén har en annan minnesbild:

– Vi hade skrivit om olika partier inför valet, även om sd och nd, och vi tyckte att vi hade följt vår linje. Det är en fråga om var man ska dra gränserna. Det kunde ha funnits anledning att syna de andra partierna också.

bryt

Enligt Nylén togs beslutet inte sent.

– Jag och redaktionschefen Ewa Wirén beslöt redan i onsdags då vi lade fast sidformatet för fredagens tidning att det inte fanns plats för artiklarna.

Birger Nylén säger sig inte ångra någonting.

– Vi har skött bevakningen av Orsa bra.

Ewa Wirén kan inte bekräfta Christer Gruhs uppfattning att Jens Runnbergs artiklar stoppades i sista minuten.

– Definitivt inte. Vi tyckte att Mora Tidnings lokalredaktion i Orsa redan hade bevakat ämnet nära och på plats. Mora Tidning har haft mycket bevakning om detta.

hl@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos