Gå direkt till textinnehållet

Moa Kärnstrand blir SRs nya Kinakorrespondent – ”Otroligt viktigt land”

Vid årsskiftet flyttar Moa Kärnstrand till Peking för Sveriges Radios räkning. ”Jag vill bidra till en ökad förståelse om Kina”, säger hon.

Moa Kärnstrand rapporterar sedan 2021 om Kina och Asien för Svenska Dagbladet och har tidigare frilansat från Öst- och Sydostasien. Från årsskiftet ersätter hon nuvarande SR-korren Björn Djurberg och får uppdraget att bevaka Kina och östra Asien.

Vad vill du göra i den här rollen?
– Mycket av rapporteringen kommer sannolikt att handla om de stora dragen. Taiwan, spänningarna i Sydkinesiska havet, konflikten med USA, relationen till EU. Jag vill också försöka berätta om vanliga människor och bidra till en ökad förståelse om det här otroligt viktiga landet, som bara blir viktigare för oss.

Pratar du kinesiska?
– En del. Det spelar roll. Att kunna ett språk är också att förstå en kultur, men det finns förstås också möjlighet att använda tolk. Bevakningsområdet är större än Kina.

Annons Annons

Många journalister har på senare år lämnat Kina och stationerat sig i Taiwan.

– Det visar hur mycket svårare det blivit att jobba som journalist där. Det är något man måste fundera på hela tiden tillsammans med redaktörer och andra kunniga personer. Det kommer förstås bli utmanande.

Du har inte en bakgrund på Sveriges Radio, som korrarna ofta har. Sökte du jobbet eller blev du rekryterad?
– Jag sökte jobbet.

Moa Kärnstrand börjar på Sveriges Radio den 1 oktober och kommer till en början jobba på utrikesredaktionen i Stockholm.

Fler avsnitt
Fler videos