Gå direkt till textinnehållet
Ann Ighe är chefredaktör för Ord & Bild på deltid.
Foto: Ola Kjelbye

Minskat stöd till kulturtidskrifter – ”Njugg knuff i fel riktning”

Minskat anslag gör att många kulturtidskrifter får mindre statligt stöd 2025. ”Vi kommer att behöva trycka färre nummer”, säger Ann Ighe, chefredaktör för Ord & Bild som tappar 65 000 kronor i produktionsstöd. UPPDATERAD

Idag offentliggjorde Kulturrådet vilka kulturtidskrifter som får statligt produktionsstöd nästa år. Av 125 sökande får 93 tidskrifter dela på 25 miljoner kronor – nästan två miljoner mindre än 2024. Skälet är att anslaget i regeringens kulturbudget minskat, säger Kulturrådets pressansvariga Helene Oljons till Journalisten.

Produktionsstöd till kulturtidskrifter

Tidskrifterna som får stöd behandlar ämnen som konst, litteratur, arkitektur, slöjd, musik och tecknade serier.

Syftet med bidraget är att öka mångfald, kvalitet och fördjupning i utgivningen av kulturtidskrifter.

Med kulturtidskrift avses en tidskrift som kommer ut regelbundet flera gånger per år och har ett innehåll som vänder sig till en allmän publik. Tidskriften ska innehålla kulturdebatt i vid mening eller ge utrymme för analys och presentation inom kultur och konst.

Totalt inkom 125 ansökningar om drygt 56,5 miljoner kronor i produktionsstöd.

Källa: Kulturrådet

Högst stödbelopp nästa år, 780 000 kronor, får tidskriften Glänta, men det är en sänkning från i år då tidningen fick 825 000 kronor. Ord & Bild fick också 825 000 i år men får sitt stöd sänkt till 760 000 kronor 2025 .

– Ett sänkt stöd efter flera års inflation – det är en njugg knuff i fel riktning, säger Ann Ighe, chefredaktör Ord & Bild.

Vad betyder det konkret?

– Vi är tre, fyra deltidsarbetande personer. Högst troligt får vi trycka färre gånger, eftersom tryckkostnaden är en utgift vi kan påverka, säger hon.

– Det känns för jävligt. Vi har inte problem med att få ut material till att göra tidskrift, vi har problem med att finansiera tryck och distribution. En annan sak som händer är att distributionen ökat i pris och är lite svårkontrollerad. Men vi har varit en tryckt tidskrift sedan 1892, jag är inte alls sugen på att vi ska bli en hemsida även om vi jobbar jättemycket digitalt också.

Så stort stöd får tidskrifterna 2025

20TAL – 670 000 kronor

FLM – 450 000 kronor

Arche – tidskrift för psykoanalys, humaniora och arkitektur – 500 000 kronor

KLASS – 260 000 kronor

Scoop – 90 000 kronor

Karavan – 710 000 kronor

Provins – norrländsk litterär tidskrift – 710 000 kronor

Galago – 450 000 kronor

Judisk Krönika – 340 000 kronor

Vi – 390 000 kronor

Parabol Press – 170 000 kronor

Ann Ighe beklagar signalen som det sänkta stödet ger till hela kulturtidskriftssektorn.

– Det finns så många kvalitativa sökande, Sverige har en levande kulturtidskriftsflora. Som i hög grad lever på ideell verksamhet. Det här är inte att värna den offentlighet kulturtidskrifterna är, menar hon.

Kerstin Neld, vd på branschorganisationen Sveriges Tidskrifter, säger i en kommentar till Journalisten:

– Det är en mycket liten besparing för samhället men riskerar att slå hårt mot de minsta tidskrifterna som verkligen är i behov av stöd.  Flera av våra medlemmar får kulturtidskriftsstöd och jag vet hur mycket det bidrar till deras viktiga journalistik.

Neld påpekar att kvalitetsjournalistik inte är billigt att producera, och menar att kulturtidskrifterna är viktiga för samhällsdebatten i stort.

Tidskriften Expo förlorar 60 000 i produktionsstöd, och får 640 000 kronor nästa år. Det är andra sänkningen i rad för tidningen.

– Min bild är att tidskrifter och magasin alltid hamnar lite mellan stolarna när det kommer till stöd till journalistik. Det är olyckligt. Att stödet delas ut till så många i Sverige visar att det finns en rik flora av tidskrifter. Många av dem gör fördjupande journalistik och är jätteviktiga genom granskningar och fördjupningar i angelägna ämnen. Det är kostsamt att göra bra journalistik, säger Expos chefredaktör Anna Fröjd.

De allra flesta kulturtidskrifter tappar stöd jämfört med förra året, men det finns vinnare också. Kajsa Ekis Ekmans projekt Parabol Press får 2025 ett produktionsstöd på 170 000 kronor, mot 50 000 i fjol. Hemslöjd, Judisk Krönika och Kunstkritikk är andra titlar vars stöd ökar 2025.

Det lägsta stödbelopp som delas ut 2025 är 20 000 kronor till tidskriften Svensk filosofi, som ges ut av Jesper Ahlin Marceta AB.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Annons
Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret