Gå direkt till textinnehållet

Minister möter sociala medier

Chefer från Facebook, Twitter och BlackBerry befinner sig idag hos den brittiska inrikesministern Theresa May. Inför mötet har flera organisationer slagit larm om att nya åtstramningar kan begränsa den fria kommunikationen och privatlivet.

Enligt The Guardians mediereporter Josh Halliday är inga dramatiska förändringar att vänta efter dagens möten.

Inrikesministern vill veta vad nätverken gör för att förhindra planering av olagliga aktiviteter och hur de kan samarbeta med polis och myndigheter i fortsättning. Företagen å sin sida, förväntas stå fasta mot alla förslag på att stänga ner sajter eller slänga ut misstänka i stunder av social oro.

Inför mötet har ett flertal grupper som arbetar för mänskliga rättigheter skrivit ett öppet brev till inrikesministern. "Vi är väldigt oroliga att nya åtgärder kan ge allt för stora befogenheter, på sätt som skulle kunna medföra övergrepp, begränsa legitim, fri kommunikation och uttryck samt underminera människors privatliv", står det att läsa i brevet som bland annat undertecknats av Amnesty International och Index on Censorship.

I brevet hänvisas också till en studie som visar att den brittiske premiärministerns föreslagna insatser inte hade haft önskvärd effekt. Under Londonkravallerna användes de sociala nätverken betydligt mer av dem som ville följa – eller undvika – händelserna, än för att uppvigla.   

Fler avsnitt
Fler videos