Gå direkt till textinnehållet

Miljonen är nådd och Blank Spot kan starta

Blank Spot Project hade som mål att få ihop en miljon kronor av folket för att kunna göra journalistik om platser och företeelser som i dag är vita fläckar på kartan. I dag nåddes miljonen, så vad händer egentligen nu?

Grattis Martin Schibbye! Hur känns det här?
 Tack, vilken fantastisk morgon att få vakna med den manifesterade tron på utrikesjournalistiken och med det enorma stöd vi fått från gräsrötterna. Folk vill se journalistik som får resurser, att man inte bara har googlat sig till information. Hoppas det här skickar ett budskap till hela branschen att journalistiken inte är i kris, inte hantverket i alla fall. Det här var en dröm för tre veckor sedan om att hitta en ny väg framåt tillsammans med läsarna, säger Martin Schibbye.

Vad ska ni göra med pengarna?
 Vi ska sjösätta en redaktion och leverera. Vi har ju en mängd idéer och ska ta fram ett reportage och ett grävprojekt till september, då det kommer att lanseras på vår hemsida. Under processen vill vi bjuda in alla som backat upp oss att tycka till. Vi efterlyser exempel på vad folk ser som vita fläckar och ska ha en dialog med läsarna. Vi ser dem inte bara som läsare, utan som medskapare, det är hela projektets idé.

Exakt hur ska det gå till? Var ska knäcken sen publiceras?
 De kommer publiceras på Blank Spot Projects hemsida. Ett nytt sätt att publicera digitalt där man även får följa fotograf och reporter i fält på ett annorlunda sätt. Vi vill använda nätets alla möjligheter. I längden blir det något mellan reportage och bok, det här ska vara genomarbetade jobb och ordentliga satsningar. Sedan kanske delar av materialet kan publiceras av andra, men det är bara hos oss man får hela historien och även processen fram till målet.

Så det kan bli aktuellt att sälja vissa delar till tidningar?
– Ja, jag vill inte utesluta det. Men det ska först publiceras hos oss och där får man hela historien.

Vad har ni för ideér hitills om knäck? Vilka är de vita fläckarna ni ser?
 Vi har fått in hundratals ideér, både om underbevakade regioner men även tematiska skeenden som är nytt men ännu inte blivit nyheter. Saker som sker under ytan, långsamma förändringar som inte resulterat i våldsamheter ännu och därfär inte rapporterats. Den här dialogen börjar nu på sajten med våra medlemmar där vi som är reportrar i projektet kommer finnas med. Jag ser också det här som ett sätt att komma bort från att man som medier säger ”nu ska ni få läsa om det här”. Tillsammans med medlemmarna ska vi bestämma var vi börjar gräva. Det finns enormt mycket som är underraporterat där ute.

Fler avsnitt
Fler videos