Gå direkt till textinnehållet

”Metrojournalisterna ska få sina löner snart”

Journalisterna som har fordringar på Metro i form av uppsägningslön kommer att få sina pengar via den statliga lönegarantin inkom kort. Det uppger konkursförvaltaren för Journalisten.

Som Journalisten berättade igår har tio journalister som jobbat på Metro fordringar på bolaget i form av obetald uppsägningslön och semesterersättning.

– De kommer att få sina lönefordringar via den statliga inkomstgarantin relativt snart, säger Metros konkursförvaltare Christoffer Hamilton (bilden) på advokatbyrån Schjødt.

De 24 uppsagda journalisterna fick ersättning via den statliga inkomstgarantin när pengarna i Metro tog slut och företaget gick in i rekonstruktion förra året. Men flera av journalisterna slog i taket för garantin som 2019 låg på 186 000 kronor och hade fortfarande fordringar kvar på tidningsbolaget. I och med konkursen uppstår en ny garantisituation, och de uppsagda medarbetarna kan få ut uppsägningslön och semesterersättning upp till 189 200 kronor till.

Annons Annons

Vissa lönsamma delar av Metro drivs vidare i ett nytt bolag, Addreax Solutions, som ägaren Christen Ager-Hanssen bildade den 9 december, tre dagar efter att Svea Hovrätt beslutat att stoppa rekonstruktionen. Metro Jobb, Metro Mode och Studentkortet överfördes till Londonbaserade Addreax Solutions i december. I fredags tog Christen Ager-Hanssens son Henrik Ager-Hanssen över som vd för Addreax Solutions.

– Studentkortet såldes ur Metro för 35 miljoner kronor, och den värderingen hade den tidigare rekonstruktören inga invändningar mot. Jag ska nu utreda vad som har betalats för Metro Mode och Metro Jobb, och om jag anser att de undervärderats, ja, då kommer jag förstås att gå vidare med det, säger Christoffer Hamilton.

Fler avsnitt
Fler videos