Gå direkt till textinnehållet

Mestadels klappfri jul på mediehusen

Mediehusen skänker pengar till välgörenhet i stället för julklappar till anställda. Men julfesterna består – i någon form.

SVT slutade med julklappar till medarbetarna för flera år sedan. Någon företagsgemensam julfest hålls inte heller.

– Cheferna på respektive avdelning har möjlighet att bjuda in till enklare julaktivitet, till exempel jullunch eller julfika. Detta gäller alla just nu anställda på SVT, berättar Åsa Barsness, HR- och kommunikationsdirektör på SVT.

Stampen Media skänker en julgåva till Bris i stället för till de anställda. Som Journalisten rapporterat bjöds journalisterna på Hallandsposten på sex enheter alkohol i samband med julfesten den 2 december. 

Annons Annons

– Vi har julfester för alla våra medarbetare. En för de som jobbar i eller runt Göteborg, en i Halland och ett par olika för våra tidningshus i de norra delarna av västkusten, konstaterar Bengt Olsson, HR-direktör på Stampen Media.

Dagens Nyheter bjuder in till ett julmingel för hela redaktionen. Minglet hålls i DNs lokaler och alla är inbjudna, även vikarier och inhyrd personal, meddelar chefredaktörsassistent Kristina Wiklundh:

– Däremot ingen personlig julklapp i år. Vi ger i stället ett bidrag till Reportrar utan gränser.

Bemanningsbolaget Marieberg Media arrangerar ingen julfest på egen hand.

– Det är inte görbart eftersom våra konsulter är utspridda från Malmö till Örnsköldsvik. Men när det kommer till klappar och fester hos redaktionerna så är alltid kutym att våra medarbetare bjuds in och behandlas som alla andra som är anställda direkt hos kund, uppger verksamhetschefen Mathias Gurestam.

På LOs tidning Arbetet, som det regnat priser över 2023, får medarbetarna faktiskt en julklapp.

– Vi har flyttat till Kungsholmen i år. Så det blir ett presentkort till en ost- och delikatessbutik i vår närhet, berättar chefredaktören Yonna Waltersson.

Arbetet hade julbord tillsammans med övriga LO Me­diehus. Vikarier, praktikanter och den som gått i pension under året var bjudna.

– Vi var på Gamla Riksarkivet. 

Fotnot: Tidningen Journalisten ABs medarbetare bjuds på en 
julavslutningsmiddag och en julklapp till ett värde av 400 kr.

Fler avsnitt
Fler videos