Gå direkt till textinnehållet

Medietillslag på Fiji

Frank Bainimarama, som nyligen gjort en kupp i ögruppen Fiji, har slagit till mot landets medier, installerat censorer på redaktionerna och beordrat förvisning av utländska journalister.

Regimen på önationen Fiji i Stilla Havet slår ner hårt mot landets fåtaliga medier. Bland annat har journalisten Edwin Nand, anställd på den nationella TV-kanalen, arresterats för att han har rapporterat om att bland annat den australiska TV-kanalen ABCs reporter Sean Dorney ska deporteras från Fiji.
 
Enligt The Guardian har landets president Josefa Iloilo infört undantagstillstånd efter att en domstol beslutat att den tillfälliga regering som tillkommit efter kuppen 2006 var olaglig. Iloilo installerade Frank Bainimarama som övergångsledare i 2006 års kupp, och denne svors in som permanent ledare i lördags. Under ceremonin gav besked om att medierna inte fick publicera nyheter som hotade landets stabilitet, och polis beordrades till flera redaktioner. Flera tidningar har publicerats med vita sidor. Bland annat skrev Murdoch-ägda Fiji Times, ovanför i övrigt otryckta sidor, att innehållet inte kunnat återges till läsarna på grund av regeringens restriktioner.
 

Landet har haft fyra kupper sedan 1987, skriver The Guardian.

Fler avsnitt
Fler videos