Gå direkt till textinnehållet

Mediestödspengarna slut – en halv miljard extra behövs på tre år

Myndigheten för press, radio och tv bedömer att anslagen till presstöd och mediestöd måste höjas med en halv miljard kronor de kommande tre åren. Redan i år fattas 50 miljoner kronor.

Allt fler dagstidningar hamnar under 30 procent hushållstäckning och blir därmed berättigade till presstöd. Följden är att medlen avsedda för presstöd är slut och myndigheten har tvingats tulla på medel som egentligen är avsedda för andra stödformer, nämligen stödet till lokal journalistik och innovations- och utvecklingsstödet. Nu är även de pengarna slut.

Myndigheten fick i år in 101 ansökningar om stöd till lokal journalistik om totalt 71,3 miljoner kronor. Alla hade beviljats om det hade funnits pengar, men allt som återstod efter att presstödet betalats ut var 30 miljoner kronor, som fördelades mellan ansökningar.

Det har också kommit in 43 ansökningar om innovations- och utvecklingsstöd på totalt 50 miljoner kronor, men de kan inte betalas ut om inte regeringen tillför medel omgående.

Annons Annons

Myndigheten bedömer att fler tidningar hamnar under 30 procent hushållstäckning de kommande åren och vill därför att regeringen tillför 106 miljoner kronor 2020, 166 miljoner kronor 2021 och 206 miljoner kronor 2022. Totalt en halv miljard kronor.

Det framgår av en skrivelse som myndigheten skickat till regeringskansliet.

– Vi hoppas på en positiv bedömning på departementet, men detta är ett politiskt beslut, säger Georg Lagerberg, chef på ansökansenheten på Myndigheten för press, radio och tv.

En stor osäkerhetsfaktor i prognosen är Dagens Nyheters, som också börjar komma ner i täckningsgrad. Skulle DN komma under 30 procent skulle de bli berättigade till fullt driftstöd om 40 miljoner kronor.
 

Förtydligande: Dagens Media var först med att rapportera om skrivelsen till departementet. 

Fler avsnitt
Fler videos