Mediemagasinet klandrasför löp som inte var löp
Journalistförbundets Yrkesetiska nämnd, YEN, klandrar redaktören Sophia Djiobaridis och reportern Lina Makboul för ett inslag i Sveriges Televisions Mediemagasinet den 24 februari.(UPPDATERAD)
Journalistförbundets Yrkesetiska nämnd, YEN, klandrar redaktören Sophia Djiobaridis och reportern Lina Makboul för ett inslag i Sveriges Televisions Mediemagasinet den 24 februari. (UPPDATERAD)
Programmet tog upp Aftonbladets publicering om advokater som påstods ha ägnat sig åt ekonomiska oegentligheter. Den 9 maj 2003 hade tidningen på förstasidan texten ”Advokater fifflar för miljoner”. Advokater namngavs och visades på bild.
Aftonbladet fälldes för publiceringen i Pressens opinionsnämnd och ansvarige utgivaren dömdes i tingsrätten för grovt förtal.
För att illustrera inslaget satte Mediemagasinet upp förstasidan på löpsedelsplats vid försäljningsställen. Avsikten var att visa hur personer ”hängs ut” och får sitt privatliv kränkt.
Två reportrar på Aftonbladet anmälde Mediemagasinets medarbetare till YEN för att de konstruerat en löpsedel som aldrig existerat. ”mediemagasinet har inte bara ljugit i speakertext utan också gett en förfalskad bild av löpsedlarna den aktuella dagen”, skrev anmälarna.
YEN klandrar inslaget med motiveringen: ”På det sätt programmet utformats har Mediemagasinet medvetet skapat illusionen av en löpsedel som aldrig existerat, vilket är ett brott mot yrkesregel 9: ´Förfalska inte intervjuer eller bilder.´ Detta bevisas inte minst av Mediemagasinets rättelse i senare program.”
– Ett program som sätter andra medier under lupp bör vara noga med sina egna uppgifter och sin egen form. De hade inte behövt göra en falsk löpsedel. Det hade räckt om de visat Aftonbladets förstasida, säger YENs ordförande Bertil Guslén.
Det är andra gången sedan 2002 som YEN klandrar anmälda journalister. Sophia Djiobaridis medger utan vidare misstaget och hänvisar till att de 15 advokaterna själva talade om utpekande på löpsedeln. Hon påpekar också att Mediemagasinet införde en rättelse i programmet och på hemsidan ”endast en dag efter att vi blivit informerade om de hela”.
Hon tycker YENs agerande är obegripligt.
– Övergreppet mot advokaterna har fortfarande begåtts. Rätten dömde Aftonbladet för grovt förtal. Var fanns YEN då?
Lina Makboul anser att YENs beslut är ”vansinnigt”.
– I beslutet framstår det som att jag med berått mod begått misstaget. Jag litade på 15 källor och Aftonbladet ifrågasatte aldrig uppgifterna när jag konfronterade dem med dem. Jag ser inte det etiska brottet i ett slarvfel.
Sophia Djiobaridis kommer att överklaga beslutet till Journalistförbundets styrelse.
hl@journalisten.se