Gå direkt till textinnehållet

Mats Johansson lämnar SvD

Svenska Dagbladets politiske chefredaktör Mats Johansson avgår i höst, efter tre och ett halvt år på sin post.

Svenska Dagbladets politiske chefredaktör Mats Johansson avgår i höst, efter tre och ett halvt år på sin post.

I början av 2000 tillträdde Mats Johansson och Hanni Olkinuora som ny ledarduo på Svenska Dagbladet. Deras första år blev, som Johansson beskriver det i en artikel på Svenskans ledarsida i dag, “turbulent, fyllt av möten om sparbeting, pensionserbjudanden och omorganisationer. Några hårda ord byttes med förfördelade, smärtsamma avsked togs”.

Ledningen kritiserades hårt i samband med chefstillsättningar och sparpaket. Olkinuora avgick i november 2001 och ersattes av Lena K Samuelsson. Även Mats Johansson har varit omstridd internt och förra våren cirkulerade intensiva rykten om att han var på väg bort från tidningen.

Mats Johansson har konsekvent avstått från att kommentera dessa rykten. Men nu meddelar han själv att det “är tid att sätta punkt”. Under hösten ska han övergå till “annan verksamhet”, skriver han i dagens SvD: “Det känns bra att lämna SvD i en tid när tidningen redovisar vinst, efter en lång upplageuppgång och publicistisk förnyelse.”

SvDs styrelseordförande Birger Magnus kommenterar Mats Johanssons avgång så här i en kommentar: “Mats har gjort ett gott arbete med SvDs ledarsida och vi respekterar Mats beslut”.

Arbetet med att hitta en ny politisk chefredaktör ska nu inledas i styrelsen. En ersättare beräknas vara på plats vid årsskiftet.

Fler avsnitt
Fler videos