Gå direkt till textinnehållet

Marika Ehrenkrona: Politikernas kritik vände styrelsen

Det var de “flagranta politiska påtryckningarna” som gjorde att SR-styrelsen backade från förslaget om Joachim Berner som ny VD. Den bilden gav Marika Ehrenkrona i dag, när hon kommenterade kulturministerns beslut att peta henne från ordförandeposten.

Det var de politiska påtryckningarna som gjorde att SR-styrelsen backade från förslaget om Joachim Berner som ny VD. Den bilden gav Marika Ehrenkrona i dag, när hon kommenterade kulturministerns beslut att peta henne från ordförandeposten.

Har denna hantering skadat Sveriges Radio?

– Hela händelseförloppet tror jag har skadat SR.

Vilka fel har du begått?

– Hade alla gjort som jag och stöttat Berner, hade vi inte haft dessa problem.

Men har du gjort något fel?

– Jag har inte lyckats hålla samman styrelsen.

Varför svängde styrelsen?

– Den svängde efter de offentliga personutlåtandena om Berner. Det fanns flagranta politiska påtryckningar. De sade att det var nejet i MBL som var orsaken. Men jag kan inte frigöra mig från misstanken om politisk styrning.

Varför tvingas du avgå?

– I fem timmar försökte s-ledamöterna i går utöva påtryckningar om min avgång. Det var politiska påtryckningar. Jag avgick förste efter regeringens krav. Statssekreteraren ringde och gav mig sparken.

Var du för snabb med att erbjuda Berner jobbet?

– Nej, det pågick en process i tre månader om detta. Det höga ersättningsbeloppet beror på att vi ville sköta upplösningen snyggt.

Vilken ekonomisk uppgörelse har du själv när du blir entledigad?

– Jag har ingen. Jag har mitt styrelsearvode för detta år som är 70 000 kronor. Jag har inga skadeståndskrav. Jag kommer att få mycket tid nu att få ägna mig åt andra uppdrag som är betydligt mer välbetalda.

Fler avsnitt
Fler videos