Gå direkt till textinnehållet

Manifestation för Gui Minhai – tre år sedan han kidnappades

På onsdag den 17 oktober är det tre år sedan den svenske medborgaren Gui Minhai kidnappades och fördes till Kina. En manifestation kommer att anordnas utanför Kinas ambassad i Stockholm.

Den 17 oktober 2015 kidnappade kinesiska myndigheter den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai under en semesterresa i Thailand.

Klockan tolv på årsdagen anordnar Sveriges Journalistförbund, Svenska Förläggareföreningen, Svenska Pen och Sveriges Författarförbund en stödmanifestation utanför Kinas ambassad. Initiativtagare är Kurdo Baksi.

På manifestationen medverkar bland andra Karin Olsson, kulturchef på Expressen, Ulrika Hyllert, vice ordförande Svenska Journalistförbundet, Grethe Rottböll, ordförande i Sveriges författarförbund samt Helena Giertta, chefredaktör på tidningen Journalisten.

Annons Annons

”Jag är så glad att så många organisationer och kulturpersonligheter ställer upp för Gui Minhai. Sedan i somras driver Kinas ambassadör en förtalskampanj mot Gui Minhai och de som kämpar för Gui Minhai. Mot den bakgrunden är det viktigt att Kultur-Sverige ställer upp för Gui Minhai”, säger initiativtagaren Kurdo Baksi, i en kommentar.

”Gui Minhai är frihetsberövad eftersom han har använt sig av sin yttrandefrihet. Kina får inte begränsa yttrandefriheten vare sig i eller utanför Kina. Gui Minhai måste få komma hem till Sverige och förenas med sin familj. Allt annat är oacceptabelt”, säger Kurdo Baksi.

Fler avsnitt
Fler videos