Gå direkt till textinnehållet

Måndagsmötet: Martin Jönsson

Till årsskiftet tillträder Martin Jönsson som redaktionschef i redaktionsledningen på Svenska Dagbladet. Därmed slutar han också bevaka medier. - Efter årsskiftet kommer jag att diskutera Svenskans journalistik, inte journalistik i allmänhet.

Martin Jönsson började blogga om medier för tre år sedan och anses i dag som Sveriges främsta på området.

– Det är kul, jag har fått stort genomslag. Kanske överraskande stort eftersom jag inte lagt så mycket tid på det. Jag ser väl mina mediebloggar som en fortsättning på det jag gjorde på Journalisten. Jag har bevakat medier i åtta år.

Martin Jönsson har haft varierande uppgifter som chef på Svenskan bredvid sitt jobb som mediebevakare.

Annons Annons

– Det har hittills gått att kombinera, men nu går det inte.

Från årsskiftet tillträder han som redaktionschef och ska som sådan ha ett övergripande ansvar över hela tidningen och dess journalistik.

– Jag kommer fortsätta hålla kollen, men nu för internt bruk. Jag kommer inte att skriva om medier längre.

Kommer någon att ta över?

– Det finns flera om bevakar medier på Svenskan och det kommer säkert någon ny som bevakar medier.

Det är alltså för att undvika en sammanblandningen av rollerna som han träder av sin blogg. Men att intresset fortfarande är stort är tydligt. En fråga om mediesituationen i USA ger en utförlig beskrivning om vad det egentligen handlar om:

– Det är inte alls som här. Där handlar det om kassaflöden. Om man tar Tribunekoncernen till exempel så går deras tidningar med vinst, men de har lånat för mycket pengar. Medieföretagen har varit för djärva finansiellt. De problemen har vi inte här, men det är klart att lågkonjunkturen kommer att drabba oss ändå.

Kommer du att sakna bevakningen?

– Nej. Men det är ett otroligt intressant område. Utvecklingen just nu är väldigt spännande. Vad kommer att hända i branschen nu i lågkonjukturen?

Kommer du att sakna bloggandet?

– Jag kommer att fortsätta ha en blogg som redaktionschef för att ha kontakt med läsarna. Den kommer i första hand att handla om den journalistik som Svenskan gör, men det är väl inte omöjligt att den kan snudda vid annan journalistik också.

SvDs nya redaktionsledning är inriktad på utveckling och det handlar inte i första hand om webben.

– Vi vill utveckla journalistiken så att det blir rätt journalistik för rätt form. Nu har webben utvecklats ett tag, nu pratar vi mer tidningen. Hur ska den utvecklas vidare? Vilka styrkor har den?

Den andra januari blir din första dag på nya jobbet. Vad blir det första du gör?

– Flyttar skrivbordet, tror jag. Annars kommer jag vara väldigt operativ. Vi ska följa upp vad som händer i Gaza, förbereda oss på Obamas tillträde. Det finns mycket att ta i tu med.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos