Gå direkt till textinnehållet

Måndagsmötet: Gunnar Seijbold

Gunnar Seijbold börjar i dag sin tjänst som officiell EU-fotograf under Sveriges ordförandeskap.

Den här tjänsten har inte funnits förut. Vad innebär uppdraget?

– Jag ska vara regeringens fotograf och bevaka de möten och evenemang som kommer att ske runt om i Sverige under ordförandeskapet. Jag kommer att vara stationerad i regeringskansliet i Stockholm och sedan göra resor ut i landet.

Vad är din uppgift under mötena?
– Jag kommer att planera inför mötena och vara på plats under dem. Under vissa möten kommer jag att vara ensam fotograf och jag kommer därför att ta unika bilder som också pressen kommer att få ta del av. Men det handlar också om att se till så att det blir bra för andra fotografer. Med min erfarenhet har jag ett fotografiskt perspektiv och kan se hur man ska ställa bland annat podier för att även andra fotografer ska få så bra fotopositioner som möjligt.

Varför ville du ha uppdraget?

– Det är intressant med politik och att bevaka riksdagen, Rosenbad och följa diskussioner kring politik och hur den fungerar. Jag har tidigare bevakat likande frågor åt bland annat Expressen, Aftonbladet och Dagens Nyheter. Det känns som det är rätt man på rätt plats.

Annons Annons

Hur fick du jobbet?
– Jag sökte jobbet efter att ha blivit anmodad av en pressekreterare. Efter ett antal intervjuer fick jag jobbet. Det känns jättekul och spännande att få det här uppdraget. Jag kommer att arbeta från och med i dag fram till den 31 januari.

Fler avsnitt
Fler videos