Johanna Kronlid är Årets Medieamazon

”Man kan inte alltid
vara snäll”

3 april, 2012

Johanna Kronlid, chefredaktör på Arbetet, har utsetts till Årets Medieamazon. Hon är glad över utnämningen, men säger till Journalisten att hon varit med om något ännu större i dag.

Nätverket KLM, Kvinnor som Leder Medier, har utsett Johanna Kronlid, chefredaktör på Arbetet (tidigare LO-tidningen) till Årets Medieamazon.

Priset går till en kvinna som utmärkt sig särskilt för gott och nytänkande journalistiskt ledarskap och som är en förebild för andra kvinnor som är medieledare.

Johanna Kronlid får priset med motiveringen: ”Johanna Kronlid har genom djärvt och målmedvetet arbete på kort tid förvandlat LO-tidningen till Arbetet, där kvinnor nu tagit tydlig plats i en blytungt mansdominerad sfär. Hon har genom att förflytta och vidga perspektiven skapat en självständig och tongivande tidning mitt i samhällsdebatten.”

När Journalisten når Johanna Kronlid befinner hon sig i Chicago där det är mitt i natten.

– Det är jätteroligt. Men jag skakade hand med Mitt Romney för några timmar sedan. Det tycker jag var ännu större, säger Johanna Kronlid till Journalisten.

Vad tror du ligger bakom att du får priset?
– Jag tror att det har att göra med bytet av tidningens namn och inriktning. Vi har satsat på marknadsföring som man inte brukar göra på sådana här tidningar. Vi ska berätta om hela arbetsmarknaden, inte bara LO-kollektivet. Det är en stor förändring och det har faktiskt gått snabbt, på ett år. Redaktionen har varit pigga på att förändra. Vi har inte alltid kommit överens, men det har varit en bra diskussion.

Vad utmärker en bra chef?

– Man bör ju ständigt sträva efter att bli en bättre chef. Nej, det där lät väldigt platt. Man måste vara lyssnande och vara beredd att ändra sig. Man måste se sina egna svagheter och se om man eventuellt hindrar redaktionen. Men samtidigt måste man hålla stadigt i rodret. Man kan inte alltid vara snäll.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Lars Söderström ons, 2012-04-04 17:54
Ursäkta men Arbetet mördades av LO år 2000. Tidningen har aldrig haft en chefredaktör med detta namn. LO:s hanterande av namnet Arbetet är ohistoriskt, ohederligt och framför allt oförskämt mot de hundratals anställda som för den äkta tidningen Arbetets skull var beredda att offra hälsan - och i vissa fall livet - under de sista tumultartade åren: journalister, typografer, tryckare, tidningsbud, försäljare, annonsfolk, administratörer (förlåt om jag glömt någon). En av Bananaregissören Fredrik Gerttens viktigaste dokumentärfilmer heter för övrigt att Mörda en tidning. Den är ett smärtsamt reportage om avlivningen av Arbetet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies