Gå direkt till textinnehållet

”Malmö är Sveriges framtidsregion”

En av de fyra reportrar som nyanställts på Dagens Nyheters Malmö­redaktion heter Nadia Jebril. En radioröst vi känner igen från bland annat Karlavagnen i P4.

I april ska DNs Malmöredaktion vara på plats i samma hus som Sydsvenskan. Nadia Jebril är förväntansfull och lite pirrig.
– Jag har mest jobbat med radio och tv, men jag har ju också alltid skrivit. Ett av mina första jobb var på Sydsvenskan. Sedan blev det tv och programlederi och reporterjobb på Sveriges Television, Sveriges Radio och UR. Jag började när jag var 19 och nu är jag 38 så snart har jag hållit på i 20 år, det känns helt galet, tiden går så fort. Skriva har jag mer gjort i krönikeform samtidigt som jag jobbat på radio och tv.

Hon har till exempel skrivit krönikor för Sveriges Radios matprogram Meny.
– Någon gång kunde det handla om ätstörningar, en annan handlade om att inte äta fläsk i ett land där alla äter korv hela tiden. I grunden har det handlat om identitet.

Just nu skriver hon så mycket hon kan om sina föräldrar.
– De kom hit på 1960-talet. Jag är intresserad av vad som händer i samhället när det blandas. Människor i rörelse. Jag tycker vi kan lära oss saker av varandra.

Annons Annons

Är det sådant du främst kommer att skriva om i DN?

– Jag hoppas att jag kommer att få grotta ner mig mer i den typen av frågor. Och det är mig de vill ha så det är sådant de kommer att få, haha. Det är Malmö och Skåne det handlar om. Vi ska göra riksintressant material från den här delen av landet och det är något jag brinner för. En bra historia hittar man om man letar och den kan finnas överallt.

Malmö är Sveriges framtidsregion, enligt Nadia Jebril.
– Sveriges New York. Det är så mycket som samlas på den här lilla ytan.
I tolv år bodde och jobbade hon i Stockholm. Sedan fick hon sitt första barn och då var det dags att flytta tillbaka till Skåne.
– Jag blev lite chockad när jag flyttade tillbaka och hörde att alla talade skånska och lät som jag, det var som att jag hade glömt bort det i Stockholm.

Vad var det som lockade med DN?
– Det var skrivandet. Det är en fantastisk möjlighet. Jag har lärt mig så mycket på Sveriges Radio, men nu har jag varit där i sju år. Hela den Malmöredaktion som DN har satt ihop nu känns fantastisk. Och att den här satsningen görs i Malmö, klart man vill vara med på det! Jag har jobbat nästan 20 år i public service-världen, så det här känns jättespännande, men också lite läskigt.

Hon säger att hennes yrkesliv haft ett moment av show i sig varje vecka och det tror hon att hon kanske kommer att sakna lite.
– Men det är ju inget som säger att det inte kan bli en podd så småningom, DN jobbar ju också med sådant. Allt rör ju på sig, det är väl inte hugget i sten att jag bara ska skriva.

Fler avsnitt
Fler videos